Nieuws

Tapijtreus Balta komt naar de beurs

1 jaar geleden - vrijdag 2 juni 2017
De intekenperiode loopt van 31 mei tot 13 juni, behoudens vervroegde afsluiting, wat ten vroegste op 8 juni zal zijn.

Teken niet in.
Aan de hand van zijn beursintrede wil Balta in de eerste plaats zijn veel te hoge schuld afbouwen. Ook wil het zo het belang van de huidige aandeelhouder die vandaag 100% van de groep in handen heeft, fors terugdringen.

 

De prijs per aandeel zal schommelen tussen 13,25 EUR en 16 EUR en zal definitief worden vastgelegd rond 13 juni. De groep hoopt dankzij haar beursgang minimum 137,6 miljoen euro te vergaren en maximum 167 miljoen. Aan de hand van die middelen wil ze in de eerste plaats haar schuldenlast aflossen.

Ongeveer 2/3 van de aandelen waarop de belegger zal kunnen intekenen, zijn nieuwe aandelen. De rest zal afkomstig zijn van de bestaande aandeelhouder, wiens belang zal worden terugdrongen van 100% tot 45% (of zelfs 38%).

De beurskapitalisatie van Balta zal 476 à 545 miljoen euro bedragen. De schuld zal slinken tot 2,5 maal de EBITDA (terwijl dit nu 3,9 is).

Het bedrijf is van plan om 30 à 40% van zijn winst uit te keren onder de vorm van dividenden (voor het boekjaar 2017 zal het dividend pro rata de periode tussen het moment van de kapitaalverhoging en 31/12 worden berekend).

U kunt bij de volgende instellingen zonder extra kosten op de aandelen van Balta intekenen: ING, KBC, CBC en KBC Securities.

Balta slaagde erin om over de laatste jaren zijn winstgevendheid op te drijven. Het potentieel lijkt ons op dit vlak nu echter beperkt. In de loop van de volgende jaren dreigt de omzet in de eerste plaats te zullen groeien aan de hand van overnames. Balta wil de consolidatie in de sector namelijk in de hand werken. Gezien deze markt al vrij matuur is, is dit immers de enige manier om nog enigszins te kunnen groeien. Met andere woorden: een riskante strategie.

Volgens onze eerste ramingen zou het dividendrendement niet boven de 1,6% netto uitkomen (over een volledig jaar!), zal de koers-winstverhouding vrij hoog liggen (15 of 16), evenals de schuldenberg. De groep boekt ongeveer 20% van haar verkopen in het VK en dreigt bijgevolg te lijden onder de impact van de brexit op de gezinsuitgaven.

Bijgevolg zal de nieuwe directie, die in 2016 het roer overnam en wel al over enige ervaring beschikt, zich nog moeten bewijzen. Dit wordt echter geen gemakkelijke klus. De groep is namelijk actief in een sector waar alles door de concurrentie kan worden nagebootst en die erg gevoelig is voor de evolutie van de grondstofprijzen (de grondstofkosten vertegenwoordigen 46,5% van de omzet).

Bovendien zal de groep nieuwe maatregelen (herfinanciering...) moeten treffen om haar hoge schuldenberg af te bouwen. Wel moet erbij worden gezegd dat de CEO in het verleden perfect in staat was om de schuldenlast van Deceuninck weg te werken. Dit is echter onvoldoende reden om u aan te raden om op dit aandeel in te schrijven (de prijsvork is verre van goedkoop).

Balta is de nummer 2 in decoratieve tapijten en de nummer 1 in de productie van tapijt in Europa. Europa is goed voor 64 % van zijn verkopen. Balta beschikt in totaal over 9 fabrieken (België, Turkije, VS) en telt klanten als Ikea of Carpetright.

 

Deel dit artikel