Nieuws

Vijf aandelen om uw eerste stappen te zetten op de beurs

2 jaar geleden - donderdag 20 april 2017
U voelt zich klaar om te beleggen op de beurs? Maar welke aandelen kiezen uit de duizenden bestaande aandelen?
Vijf aandelen om uw eerste stappen te zetten op de beurs

Vijf aandelen om uw eerste stappen te zetten op de beurs

Wij helpen u de juiste keuze te maken! Ontdek gauw onze vijf favoriete aandelen om uw eerste stappen te zetten op de beurs. En aan de hand van onze aandelenselector vindt u nog meer koopwaardige aandelen.

 

Aandelen beschikken nog over een interessant potentieel

De beurzen boden opmerkelijke rendementen de voorbije twaalf maanden: +25% in de Verenigde Staten en +18% in Europa. Is het te laat om een aandelenportefeuille samen te stellen? Nee want het zijn precies aandelen die de komende jaren nog rendement zullen bieden. En niet obligaties en andere spaarproducten waarvan de rentevoeten bijna op nul staan.

Uiteraard is het risico op een koersdaling niet uit te sluiten. Maar door enkele eenvoudige regels in acht te nemen en selectief te werk te gaan bij het kiezen van uw aandelen, hebt u alle troeven in handen om een behoorlijk rendement te behalen en tegelijk de risico's te beperken.

 

Hou rekening met de volgende vier grote principes wanneer u in aandelen belegt

1. Beleggingshorizon

Hoewel aandelen op korte termijn sterk schommelen, bieden ze op lange termijn vaak een positief rendement. Beleg daarom in aandelen voor de lange duur, minstens vijf jaar.

Om te voorkomen dat u uw aandelen inderhaast moet verkopen wegens een onvoorziene uitgave, doet u beter aan voorzorgsparen op uw spaarrekening. Zet er drie tot zes maanden van uw inkomsten op.

2. Diversificatie

Belangrijk is om het risico te spreiden, d.w.z. te diversifiëren, over een voldoende aantal aandelen. Als een aandeel fors daalt, zal zo slechts een klein deel van uw aandelen getroffen zijn.

Een optimale diversificatie veronderstelt echter de aankoop van minstens 30 tot 40 aandelen, wat ingewikkeld is om te beheren. Het veronderstelt ook een belegging in weinig toegankelijke beurzen zoals die van de groeilanden.

Daarom raden we u aan om eerst een portefeuille samen te stellen met beleggingsfondsen: zij beleggen in tientallen verschillende aandelen gespreid over verscheidene landen en sectoren. Raadpleeg in dit kader alvast onze typeportefeuilles.

3. Beleg voor minimum 25 000 euro

Met dat bedrag kunt u tien tot vijftien verschillende aandelen kopen. Dat zorgt weliswaar niet meteen voor een optimale diversificatie, maar wel voor een die volstaat als u ernaast al een goed gespreide fondsenportefeuille bezit.

Let onder meer erop dat het deel dat u besteedt aan individuele aandelen niet hoger is dan 25% van uw totale vermogen (uw aandelen + uw fondsenportefeuille), anders riskeert u voor een onevenwicht te zorgen.

4. Regelmatig opvolgen

Aandelen kopen betekent dat u ze regelmatig moet opvolgen. U moet op de hoogte blijven van al het nieuws dat betrekking heeft op uw aandelen, u moet de evolutie van de koersen opvolgen en soms, als dat nodig is, moet u radicale beslissingen durven te nemen (verkopen, houden, uw positie versterken ...). Uiteraard helpen wij u graag bij.

 

Onze vijf favoriete aandelen voor de beginnende belegger

De onderstaande vijf aandelen werden gekozen omdat ze solide en goed gewapend blijven om het hoofd te bieden aan de evoluties in hun domein. Hun koers is aantrekkelijk en ze zijn koopwaardig.

Ahold Delhaize

Ahold Delhaize is een Belgisch-Nederlandse supermarktengroep verspreid over elf landen. Ze is een van de grootste distributeurs ter wereld (50 miljoen klanten per week).

De fusie tussen Ahold en Delhaize, die sinds een jaar van kracht is, zal in 2017-2018 synergieën met zich meebrengen. Uit de laatste resultaten blijkt al dat de toenadering tussen de twee distributeurs vruchten begint af te werpen (hogere rendabiliteit). De verbetering van de resultaten in 2017 zal helpen het aandeleninkoopplan te financieren, wat de stijging van de koers zal ondersteunen

Axa

De Franse groep AXA is een van de wereldwijde leiders op het vlak van verzekeringen en is actief op het gebied van levensverzekeringen, schadeverzekeringen (woning ...), vermogensbeheer (fondsen ...), bankieren ...

De groei van AXA voedt zich met kostenbesparingen in de metiers en een geleidelijke uitbreiding naar nieuwe landen. AXA toonde in 2016 in een moeilijke omgeving behoorlijke winstcijfers te kunnen genereren en haar soliditeit intact te kunnen houden.

Volgens ons zullen de doelstellingen voor 2020 worden gehaald, zonder dat al te veel risico's moeten worden genomen. De koers veerde de voorbije zes maanden op, maar houdt nog altijd een stijgingsmarge in.

BMW

BMW is de wereldwijde nummer twee op het vlak van luxewagens, na Daimler en voor Audi. De groep verkoopt ook de merken Mini, Rolls-Royce, alsook motorrijtuigen. Het grootste deel van de omzet wordt verwezenlijkt in Duitsland, China en de VS.

De top-of-the-range positionering, de omvang van de modellen en het sterke merk zijn pijlers die de groei van BMW ondersteunen. De voorliefde voor SUV's vormt daarbij de kers op de taart voor de groei.

De koers van BMW is dit jaar gedaald, na de stijging die eind 2016 werd ingezet. Profiteer ervan om een positie te nemen in deze sterke onderneming, die haar aandeelhouders goed beloont. De groep zal vermoedelijk profiteren van de gedeeltelijke vernieuwing van haar gamma in 2017 (X3, S2, S5 ...).

Exxon Mobil

Exxon Mobil is een Amerikaanse oliegroep, verreweg de grootste op wereldniveau (onder de private spelers). De groep is aanwezig in de hele olieketen: exploratie-productie, raffinage, petrochemie en distributie.

Onder de leiding van een nieuwe directie en steunend op de financiële soliditeit wil Exxon zich offensiever opstellen in haar groeiplannen. Zo wil ze haar reserves vernieuwen om de toekomstige groei te verzekeren.

De beleggers hebben echter hun twijfels en daar lijdt de koers onder. Ze zijn naar onze mening te pessimistisch rekening houdend met de laatste aankondigingen van de groep. Profiteer van de recente correctie om te kopen met een langetermijnperspectief. Op korte termijn zal de koers beïnvloed blijven door de schommelingen van de prijs voor een vat olie.

Intel

Intel domineert de markt van de microprocessors voor computers met een marktaandeel van 80%. Ondanks de opmars van de spelers gespecialiseerd in chips voor smartphones en tablets blijft Intel de grootste wereldwijde fabrikant van halfgeleiders.

Intel heeft zijn succes te danken aan solide financiën waardoor het zijn nieuwigheden kan financieren. Die nieuwigheden zullen bijdragen tot een verdere groei op nieuwe markten zoals servers, connected objects enz.

De kwaliteit van de technologie heeft de groep geholpen om recent goede resultaten op te tekenen en om op het vlak van de beurskoers terug te keren naar het niveau van 2000, voor de uiteenspatting van de technologiebubbel.

De vooruitzichten blijven goed. Het is nog niet te laat om erin een deel van uw vermogen te beleggen.

Deel dit artikel