Nieuws

Het Zwitserse Sulzer heeft er een mooie rit op zitten

1 jaar geleden - donderdag 20 april 2017
Beschikt het aandeel van de producent van industriële machines nog over potentieel?

Tegen de huidige koers zijn we geen koper. De koers houdt al (te sterk) rekening met de eerste tekenen van herstel.
VERMIJDEN.

 

Magere jaren achter de rug

Sulzer zag tussen 2012 en 2016 zijn orderboek flink afnemen. De omzet daalde tijdens deze periode met 14% en de winst per aandeel werd zowat gevierendeeld.

Het management moest dan ook drastische financiële maatregelen nemen, onder druk van Viktor Vekselber, een Russische miljonair die met 63% van de aandelen hoofdaandeelhouder is van de groep. Er wordt momenteel werk gemaakt van kostenbesparingen en ook de cashinstroom werd geoptimaliseerd.

De schuldenlast gaat evenwel in stijgende lijn, o.a. door de uitbetaling van een uitzonderlijk dividend van 14,6 CHF per aandeel vorig jaar. De groep hoopt dankzij recente overnames en een herstel van haar operationele rentabiliteit weer aan te knopen met winstgroei vanaf 2018. Een ambitieuze doelstelling, volgens ons…

 

Olie en gas wegen sterk door

Na de inzinking van de olieprijs medio 2014 schroefden veel olieproducenten hun investeringen fors terug. De olie- en gasindustrie is de belangrijkste afzetmarkt voor Sulzer (goed voor de helft van de omzet), dat dan ook minder bestellingen binnenkreeg en onder druk kwam te staan.

Hoewel er enige signalen van herstel zijn, blijft een forse en duurzame heropleving toch twijfelachtig. En de groep moet ook afrekenen met concurrenten die eveneens staan te drummen om nieuwe contracten binnen te rijven.

 

Te risicovol

Het gebeurt niet zo vaak dat een groep van gemiddelde omvang zoals Sulzer erin slaagt om een succesvolle ommekeer te verwezenlijken. Lukt dat niet, dan zullen de winstcijfers weer snel achteruitboeren, zoals wel vaker in dit type sectoren.

Het dividend, dat tot nu toe gehandhaafd werd op 3,5 CHF (2 keer de winst per aandeel 2016), is onhoudbaar en zou de financiële situatie van de groep zelfs verder kunnen verzwakken.

 

Koers op het moment van de analyse: 107,00 CHF

 

Sulzer is een Zwitserse producent van industriële machines die o.a. gespecialiseerd is in motoren en pompsystemen.

Deel dit artikel