Nieuws

Het orderboekje van Jensen-Group is goed gevuld

1 jaar geleden - maandag 24 april 2017
Maar zijn de vooruitzichten en de fundamenten voldoende aantrekkelijk opdat het aandeel tegen de huidige koers koopwaardig zou zijn?

Neen. Strijk uw winst op.

 

Een sterke groep

Jensen-Group staat financieel sterk (schuldenvrij). De groep doet regelmatig overnames (Spaanse distributeur in 2015, Noorse groep in 2016, Duitse in 2017; 30% van een Turkse concurrent in 2016) en breidt haar netwerk uit (Denemarken in 2016). Op middellange termijn wil ze buiten Europa groeien en haar producten verder automatiseren. In 2016 klom de omzet met 11,1%.

Een veelbelovende markt

De vraag naar diensten van industriële wasserijen neemt toe dankzij de vergrijzing van de bevolking (drijft de vraag van ziekenhuizen en rusthuizen hoger), de steeds betere prestaties van de hotelsector, de globale wil om water en energie uit te sparen of nog het feit dat steeds meer processen worden geautomatiseerd en klanten hierdoor hun materiaal willen vernieuwen. Bijgevolg tippen we op een gemiddelde groei van de markt voor apparatuur voor wasserijen van 3% per jaar.

Niet van een leien dakje

De markt voor apparatuur voor wasserijen kampt met productieovercapaciteit. Ook kampt ze met het feit dat de klanten (bedrijven actief in verhuurdiensten en/of textielonderhoud) het soms moeilijk hebben om bij de bank een lening te krijgen. Bovendien hebben sectorspelers de neiging om toenadering tot elkaar te zoeken, waardoor hun onderhandelingskracht toeneemt t.o.v. de leveranciers.

 

Onze ramingen

In 2016 zakte de winst per aandeel met 2,2% tot 2,19 EUR. De bedrijfsmarge (gemiddeld 7,7% de laatste 5 jaar) zal wellicht niet meer aandikken. Voor 2018 tippen we op een winst per aandeel van max. 2,60 EUR. En met een nettodividendrendement van minder dan 1% en een verwachte boekwaarde voor eind 2018 van iets meer dan 17 EUR, is het aandeel duur.

 

Koers op het moment van de analyse: 43,03 EUR

 

Jensen produceert, verkoopt en onderhoudt apparatuur voor industriële wasserijen (voor het transport, wassen, drogen, strijken van was). Het is actief in meer dan 40 landen, heeft ±25% van de markt in handen (geschat op 1,3 miljard euro per jaar). Europa is goed voor 58% van de omzet, de VS voor 22%. 

 

 

Deel dit artikel