Nieuws

De meeste beleggers verklaren hun geld voor de lange termijn in te zetten

2 jaar geleden - donderdag 13 april 2017
Maar in werkelijkheid gaat het er vaak helemaal anders aan toe. Terecht of niet?

Menig aandeelhouder voert op regelmatige basis aanpassingen door in zijn portefeuille. Europese beleggers houden hun aandelen gemiddeld 11 maanden aan terwijl dit voor de Amerikaanse aandeelhouder amper 6 maanden is. Focussen op de lange termijn druist immers in tegen onze menselijke natuur. Als mens willen we namelijk altijd alles onmiddellijk zien gebeuren... maar in werkelijkheid is dit natuurlijk onmogelijk.

Beleggen op korte termijn heeft een negatieve impact op het rendement van uw portefeuille. Tal van studies tonen aan dat beleggers die hun aandelen een paar jaar houden in plaats van een paar maanden of weken over het algemeen hogere rendementen opstrijken. Wel is het niet de bedoeling dat een dergelijke "buy & hold strategie" uitmondt in een strategie waarbij u aandelen koopt en ze vervolgens uit het oog verliest.

De echte belegger op lange termijn koopt aandelen en blijft hun evolutie op de voet volgen. Hij gaat op zoek naar extra gegevens die zijn strategie bevestigen en versterken. Zo blijft hij ervan overtuigd dat beleggen op de lange termijn de beste optie is. En indien een aandeel niet meer aan zijn criteria voldoet, omdat het onvoldoende kwalitatief is of overgewaardeerd, dan zal hij niet twijfelen om het van de hand te doen.

Misschien heeft u zich al eens laten verleiden en heeft u dan op korte termijn gekocht en verkocht. Sta er echter bij stil dat dat een dergelijke operatie niet alleen hoge transactiekosten met zich meebrengt, maar ook dat u zo een flinke portie van uw kapitaal kunt verliezen.

Onze beleggingsstrategie bestaat erin financieel sterke bedrijven te kiezen waarvan de managers strategische plannen nastreven met de bedoeling waarde te creëren. Wel kunnen die aandelen aanzienlijke koersvariaties ondergaan. Neemt u echter afstand van de dagelijkse koersevolutie van uw aandelen, dan zullen uw inspanningen op het einde van de rit worden beloond.

Deel dit artikel