Nieuws
Is er een privatisering van Belfius in de maak? 1 jaar geleden - dinsdag 25 april 2017
Zo’n privatisering is een stok achter de deur voor de Arco-gedupeerden?

Zowel onze federale regering als het management van Belfius spelen met de gedachte om Belfius deels te privatiseren of naar de beurs te brengen. Zo’n privatisering is een stok achter de deur voor de Arco-gedupeerden, aan wie een schadevergoeding werd beloofd van 40% van hun kapitaal.

Arco-gedupeerden

Zoals veel beleggers zich nog levendig zullen herinneren, ging tijdens de schuldencrisis van 2011 bankverzekeraar Dexia kopje onder. Om de spaarders te beschermen legde de Belgische regering miljarden op tafel voor een reddingsoperatie. De gezonde Belgische bankactiviteiten (o.a. spaardeposito’s) werden afgesplitst en ondergebracht in het huidige Belfius, dat volledig in handen is van de Belgische overheid. Ook veel mensen die in coöperatieve aandelen van de Arco-groep hadden belegd, die op haar beurt nagenoeg alle middelen in Dexia had geïnvesteerd, zagen hun spaarcenten in rook opgaan.

Schadevergoeding

Eind vorig jaar oordeelde het Europese Hof van Justitie dat de eerder beloofde overheidsgarantie van 100.000 euro per Arco-coöperant onwettig was. Er moest dus een andere manier worden gevonden om de coöperanten te vergoeden voor hun verliezen en uiteindelijk beloofde de regering een zogenaamd “plan B” uit te werken om de gedupeerden toch 40% van hun kapitaal terug te bezorgen. Dat geld zou moeten komen van Beweging.net (het vroegere ACW), van Belfius Bank en van de regering. De uitwerking van dat plan is nog volop aan de gang.

Stok achter de deur

Als de regering een correcte prijs wil krijgen bij een eventuele verkoop van een gedeelte van Belfius, dan zal ze eerst de onzekerheid rond het Arco-dossier moeten wegnemen. Zolang dit dossier als een zwaard van Damocles boven Belfius hangt, zal ze immers lager gewaardeerd worden of zelfs onverkoopbaar zijn. Als de regering Belfius met succes wil privatiseren, zou dus ook een oplossing voor het Arco-dossier weleens in een stroomversnelling kunnen komen.

Deel dit artikel