Nieuws
Alterfin keert geen dividend uit 1 jaar geleden - dinsdag 18 april 2017
De solidaire coöperatie Alterfin heeft o.a. door een reeks van wanbetalingen een lastig 2016 achter de rug.

We raden u af om nu nog in te tekenen op coöperatieve aandelen van Alterfin. Als u er al hebt en het ethisch karakter van deze belegging u na aan het hart ligt, dan mag u uw aandelen zeker behouden. Weet wel dat er wellicht ook volgend jaar geen dividend zal volgen (verlies eerst wegwerken). Beleggen in coöperatieve aandelen is niet zonder risico. U geniet geen kapitaalbescherming en in het geval van een eventueel faillissement kunt u uw volledige inleg verliezen.

Investeringsportefeuille

Alterfin is een investeringsfonds dat financiële middelen (vooral kredieten) verstrekt aan microfinancieringsinstellingen en duurzame landbouwcoöperaties. In 2016 zaten er 69 partners in de portefeuille, waarvan 75% actief is in Latijns-Amerika. Afrika komt op de tweede plaats met 22%, gevolgd door het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië met elk 1,5%. Qua sectorverdeling gaat 52% van de portefeuille naar microfinanciering, 44% naar landbouwcoöperaties en 4% naar sociale investeringsfondsen. De portefeuille is in 2016 met 5% aangedikt, tot 48,5 miljoen euro.

Wanbetalingen wegen op de winst

Het risico dat een krediet niet wordt terugbetaald, is inherent aan de activiteiten. In 2016 werd Alterfin geconfronteerd met 13 wanbetalingen waardoor er een waardevermindering van 2,3 miljoen euro moest worden afgeboekt. Dat resulteerde in een verlies van 882 000 euro. De wanbetalingen deden zich in hoofdzaak voor bij leningen die verstrekt werden tussen 2011 en 2014.

Tijdens die periode was het risicobeheer ondermaats, en daar zijn de gevolgen nu van te merken. Sindsdien is het risicobeheer sterk verbeterd en er worden dan ook minder wanbetalingen verwacht in de toekomst. De grootste wanbetaler was een Paraguyaanse sesamproducent die in 2015 stopte met terugbetalen. Nadat een minnelijke schikking werd afgewezen, heeft Alterfin nu besloten om een rechtszaak aan te spannen. Het resultaat daarvan is evenwel hoogst onzeker, en uit voorzichtigheid werd er dan ook voor geopteerd om de lening nu al af te boeken.

Deel dit artikel