Nieuws
Op 28 april spreken de aandeelhouders van Zenitel zich uit over een reverse stock split 1 jaar geleden - donderdag 30 maart 2017
Wat is het en wat is het nut ervan?

Omgekeerde aandelensplitsing

Bij een omgekeerde (= reverse) aandelensplitsing (= stock split) wordt het aantal aandelen van een bedrijf verminderd volgens een bepaalde verhouding. In dit geval stelt Zenitel een verhouding voor van 10 oude aandelen voor 1 nieuw aandeel. Als u bijvoorbeeld 1000 aandelen Zenitel bezit, die noteren tegen 1,60 EUR (koers op 24/03), dan zal uw aandelenpositie ter waarde van 1620 EUR (1000 x 1,60 EUR) er na de reverse stock split als volgt uitzien:
– het aantal aandelen daalt met factor 10 en u houdt dus nog 100 aandelen over;
– elk aandeel zal wel 10 keer meer waard zijn en dus in principe noteren aan 16 EUR.
Behalve de beurskoers en het aantal aandelen verandert er voor de aandeelhouders in principe dus niets, want uiteindelijk zal het aandelenpakket nog altijd 1600 EUR (100 x 16 EUR) waard zijn.

 

Geen veelvoud van 10 aandelen?

Wat gebeurt er als u bijvoorbeeld maar 925 aandelen hebt, en dus geen veelvoud van 10? U hebt dan in principe recht op 92,5 (925/10) nieuwe aandelen, maar daarvan zult u er maar 92 ontvangen en het restant van 0,5 of een half nieuw aandeel zal cash worden uitbetaald tegen de op dat moment geldende koers.

 

Waarom zoveel moeite doen?

Het zijn vaak bedrijven die hun beurskoers zagen kelderen in de richting van 1 EUR, of zelfs daaronder, die opteren voor een reverse stock split. Een reverse stock split kan een oplossing bieden voor twee problemen. Het eerste is dat beleggers aandelen die bijv. slechts aan 1 EUR noteren vaak veel minder serieus nemen dan aandelen met een hogere koers. Het tweede is dat bij dergelijke extreem lage beurskoersen er procentueel (in verhouding) al snel grote koersbewegingen kunnen voorkomen, waardoor beleggers dergelijke aandelen als erg speculatief en volatiel gaan beschouwen. Via een omgekeerde aandelensplitsing willen bedrijven hun aandeel dus opnieuw aantrekkelijker maken, wat zowel het bedrijf zelf als de beleggers ten goede komt.

 

Koers op het moment van de analyse: 1,60 EUR

 

Zenitel is een Belgische speler op het vlak van beveiligde audio- en datacommunicatie.

Deel dit artikel