Nieuws

Wanneer de VS wereldwijd politieagent spelen…

2 jaar geleden - donderdag 16 maart 2017
De Verenigde Staten beschikken over een uniek "juridisch wapen": de FCPA-wet.

Teva, het Israëlische labo gespecialiseerd in generieken, kreeg onlangs een boete opgelegd door de Amerikaanse autoriteiten voor een aantal corruptiefeiten die het 10 jaar geleden pleegde in Mexico, Rusland en Oekraïne. Rond de spectaculaire miljardenboetes die de autoconstructeur Volkswagen (gesjoemel met dieselmotoren), de banken Deutsche Bank en Credit Suisse (verkoop van subprimehypotheken) en BNP Paribas (schending van het Iraanse embargo) opliepen, was er in de media echter veel meer heisa.

 

Maar vanwaar die boetes?

De Amerikaanse autoriteiten beschikken over een uniek "juridisch wapen": de FCPA-wet of Foreign Corrupt Practices Act ingevoerd in 1977. Deze wet laat hen toe om onderzoek te voeren naar mogelijke gevallen van verduistering, corruptie of fraude bij alle beursgenoteerde bedrijven van Wall Street of ondernemingen die financiële transacties uitvoeren via het Amerikaanse financiële circuit. Door de bewuste FCPA-wet is de VS dus in staat om wereldwijd boetes uit te delen voor feiten die niet noodzakelijk op Amerikaanse bodem werden gepleegd. Maar ook in eigen land zijn de autoriteiten niet mals. Zo moesten banken als JP Morgan Chase, Citigroup, Morgan Stanley en Bank of America al miljarden ophoesten voor hun rol in de subprimecrisis.

Afgezien van de VS zijn er maar bitter weinig andere landen die sancties opleggen. Wel werden in het VK en in Zwitserland een aantal ondernemingen gestraft voor het manipuleren van de Libor-rente, al kregen ze hiervoor slechts milde boetes. Recenter was er ook de boete van 13 miljard euro die het Amerikaanse Apple aan de Ierse regering moet ophoesten. Een spectaculaire beslissing voor de Europese Commissie, die doorgaans niet zo hard met de vuist op tafel slaat. De beslissing lokte echter flink wat kritiek uit in de VS, die blijkbaar liefst op eigen houtje het recht laat geschieden en hierbij geen concurrentie duldt, vooral wanneer het Amerikaanse multinationals betreft.

Niettemin lijdt het geen twijfel dat Europa voldoende belangrijk genoeg is om een eigen wettelijk kader in het leven te roepen om de wereldhandel op Europese bodem in goede banen leiden. Vraag is dus: wanneer komt er een Europese FCPA-wet?

Deel dit artikel