Nieuws

Sinds 20 maart ziet de Bel 20, de Belgische beursindex met de 20 meest verhandelde Belgische bedrijven, er anders uit

1 jaar geleden - dinsdag 21 maart 2017
Ahold-Delhaize en netbeheerder Elia ruimen baan voor Aperam en Sofina.
Vanaf 20 maart zal de Bel 20, de Belgische beursindex met de 20 meest verhandelde Belgische bedrijven, er anders uitzien

Vanaf 20 maart zal de Bel 20, de Belgische beursindex met de 20 meest verhandelde Belgische bedrijven, er anders uitzien

Jaarlijkse herziening

Naar jaarlijkse gewoonte, worden de 20 bedrijven van de Bel 20 door beursuitbater Euronext in maart aan een test onderworpen en vervangen indien ze niet langer voldoen aan de vastgelegde criteria:

– Aandelen met als hoofdmarkt Euronext Brussel moeten bij de 20 bedrijven horen met de grootste beurskapitalisatie (=beurskoers x aantal aandelen), en het aantal aandelen dat vrij op de beurs verhandelbaar is (= free float) moet eveneens hoog genoeg zijn.
– Aandelen waarvan de hoofdmarkt niet Euronext Brussel is maar een andere beurs krijgen extra criteria opgelegd. Zo moet minstens 33% van de bedrijfsactiva in België gelegen zijn, of moet minstens 33% van de hoofdzetelactiviteiten in België worden uitgeoefend, of moet minstens 15% van het personeel in België tewerkgesteld zijn.

Grotere zichtbaarheid

Als een aandeel in de Bel 20 wordt opgenomen, geniet het automatisch van een grotere naamsbekendheid. Bovendien vertonen beurshuizen dan ook meer interesse om het aandeel op te volgen, en worden institutionele beleggers aangetrokken door de hogere liquiditeit of verhandelbaarheid van het aandeel.

Exit Ahold Delhaize en Elia

Supermarktketen Delhaize is na de fusie met Ahold deel gaan uitmaken van een grote groep, waardoor de tewerkstelling van de groep in België nog slechts zowat 7% bedraagt. Dat is dus te laag om nog deel te blijven uitmaken van de Bel 20.

Netbeheerder Elia voldoet wel nog aan de belangrijkste criteria om zijn plekje te behouden, maar moet het afleggen tegen Aperam omdat de beurswaarde van de vrij verhandelbare aandelen van Elia lager is dan die van de roestvaststaalproducent.

Overigens vervoegt Sofina de Bel 20.

Wat nu met Ahold Delhaize en Elia?

– Ahold Delhaize verliest dus zijn positie in de Bel 20-index maar kan terugvallen op zijn plek in de Nederlandse AEX-index (de Nederlandse tegenhanger van de Bel 20).
– Elia verhuist na zijn uitsluiting uit de Bel 20 naar de Bel Mid-index, die zoals de naam al aangeeft, bestaat uit middelgrote kapitalisaties die niet voldoende groot zijn om tot de Bel 20 te behoren.

Deel dit artikel