Nieuws

Effectenrekeningen van online makelaars zijn goedkoper

2 jaar geleden - woensdag 18 januari 2017
Veel van hen rekenen geen of een laag bewaarloon aan.

Als u voldoende geïnformeerd bent om voor eigen rekening te handelen en u de adviezen van uw bankier niet nodig hebt, dan kunt u een paar tientallen tot zelfs honderden euro's per jaar besparen door voor een online makelaar te kiezen in plaats van een grootbank. Naast een gratis effectenrekening, liggen ook de transactiekosten bij die online brokers een pak lager, en is hun transactieplatform performanter en gebruiksvriendelijker.

 

Bewaarloon

Als u o.a. aandelen, fondsen, of obligaties aankoopt bij uw bank, dan zal de bank die op een effectenrekening plaatsen. Daar worden ze bewaard tot u ze opnieuw verkoopt. Intussen zal uw bank ook instaan voor de opvolging van uw effecten: indien van toepassing zal ze u informeren over de koersevolutie, dividenden innen en uitbetalen op uw rekening, u informeren over operaties zoals aandelensplitsingen, keuzedividenden, kapitaalverhogingen, enz.

 

Gratis of betalend?

Steeds meer banken rekenen voor die service geen kosten of zogenaamd "bewaarloon" meer aan. Zo is een effectenrekening bij de online makelaars MeDirect, BinckBank, Keytrade Bank en DeGiro helemaal gratis, en ook bij Bolero (dat deel uitmaakt van de KBC-groep) betaalt u niets.

Deutsche Bank rekent wel bewaarloon aan (8 euro per positie op jaarbasis), maar met een maximum van 80 euro per jaar. En als u DB Personal-klant bent (50 euro per kwartaal), betaalt u niet nog eens apart bewaarloon.

De meeste grootbanken rekenen wel nog bewaarloon aan, meestal proportioneel en ten belope van zowat 0,25% van het totale belegde bedrag in aandelen (= ± 25 euro per schijf van 10.000 euro) en zowat 0,15% van het belegde bedrag in obligaties. Het bewaarloon wordt berekend op jaarbasis maar kan soms verminderen naarmate uw totale tegoeden bij de bank toenemen. Sommige banken bieden ook kortingen aan en betalen een gedeelte van het bewaarloon terug eens u een bepaald drempelbedrag overschrijdt. Geen enkele bank rekent bewaarloon aan voor beleggingsfondsen "uit eigen huis".

 

Meer info over beurskosten ? Raadpleeg ons dossier.

 

Deel dit artikel