Nieuws

Boskalis: nog steeds laagtij…

2 jaar geleden - dinsdag 10 januari 2017
Boskalis Westminster is een Nederlandse groep actief in maritieme engineering. Momenteel lijdt ze onder de teruggedrongen investeringen in de oliesector. Wel beschikt ze over degelijke troeven om te herstellen.

Maar op korte termijn en rekening houdend met de onzekerheid rond de toekomstige resultaten van de groep en met het koersniveau, raden we u niet aan om het aandeel te kopen. Heeft u het in portefeuille, dan mag u het echter houden.

Activiteiten

Boskalis Westminster is actief in:
– het baggeren van de zeebodem (32% van de winst) voor kust- en oeverbescherming, het onderhoud van havens en vaarwegen, landwinning op zee...
– de diensten aan de energiesector (55%) voor de ontwikkeling en het onderhoud van olieplatforms, de aanleg van windmolenparken op zee...
– de havendiensten (13%), o.a. sleepdiensten.

De groep put 57% van haar omzet uit Europa, 20% uit Azië, 9% uit Afrika en 14% uit de rest van de wereld.

Financiën

Boskalis kan bogen op een degelijke financiële situatie. De groep genereert flink wat liquiditeiten en kan een dividend uitkeren en tevens investeringen doen.

Lange termijn: mooi potentieel

De markten waarop Boskalis actief is, beschikken over potentieel op de lange termijn. In de diensten voor energiesector blijft de vraag hoog, alsook in het baggeren. Ongeveer 50% van de wereldbevolking woont immers aan de kust. Over 20 jaar zou dit zelfs op 75% kunnen uitkomen. Daarnaast wordt de concurrentie afgeremd doordat deze activiteiten enorm veel investeringen vergen en bovendien erg complex zijn.

Middellange termijn: opletten

Het feit dat op middellange termijn de resultaten fors blijven afhangen van de investeringen in de energiesector, zorgt voor flink wat twijfel. Mogelijks zal de olieprijs namelijk niet blijven stijgen en zullen de investeringen in de oliesector bijgevolg niet opveren. En wellicht zal de activiteit van Boskalis in 2017 dan ook hieronder lijden. In maart zal de groep haar actieplan 2017-2019 voorstellen. Maar volgens ons zijn de groeivooruitzichten van de groep zonder overnames te beperkt.

Ons advies

Gezien de beperkte visibiliteit van de toekomstige resultaten vinden we de koers te hoog om momenteel in het aandeel te beleggen. Wel mag u de aandelen die u in portefeuille heeft aanhouden.

Koers op het moment van de analyse: 33,20 EUR

 

Deel dit artikel