Nieuws

Uw beleggingen in 2017

2 jaar geleden - dinsdag 27 december 2016
Welke strategie volgen voor uw beleggingen in 2017?
Uw beleggingen in 2017

Uw beleggingen in 2017

2016 gunde beleggers geen rust

De eerste maanden werden gekenmerkt door vragen omtrent de omvang van de Chinese economische vertraging. Ook de Brexit, de eindeloze vragen over de Europese eenwording en de verkiezing van DonaldTrump tot president van de VerenigdeStaten brachten heel wat onzekerheden met zich mee. Toch doet de belegger het goed.

Dat aandelen het goed deden in 2016 of, wat Europa betreft, dat de daling niet al te ernstig was, is vooral toe te schrijven aan het feit dat de belangrijkste economieën geen grote complicaties kenden. Door de rentes laag te houden, hielpen de centrale banken de westerse economieën te stabiliseren. En de Amerikaanse economie, die nog altijd goed georiënteerd is, speelde een voortrekkersrol voor de wereldeconomie.

Ons scenario voor 2017

Verenigde Staten in goede vorm
De aanvang van het presidentschap van Donald Trump zal de Amerikaanse economie een duwtje in de rug geven door de verlaging van de gezinsbelastingen en de vermindering van de vennootschapsbelastingen. Op voorwaarde echter dat de tijdens de campagne aangekondigde maatregelen toegepast worden.

De trage klim van de olieprijs zal eveneens een positieve rol spelen als hij zich bevestigt. Het plan om te investeren in voorzieningen van openbaar nut zal evenwel enige tijd nodig hebben om voelbaar te worden in de economie.

Als logisch gevolg van de economische groei zullen de langetermijnrentes blijven stijgen, weliswaar tot niveaus die (nog) niet nadelig zullen zijn voor de economie.

De markt houdt al deels rekening met de gevolgen van de maatregelen van de nieuwe president op de economie en op de bedrijven. De beurs kan nog stijgen, al besteedt u gezien de al fraaie klim van de voorbije jaren, beter niet meer dan 10 % van uw portefeuille aan beleggingen in Amerikaanse aandelenfondsen.

Eurozone hinkt achterop
De landen van de eurozone blijven gebukt onder terugkerende problemen: zwakke consumptiegroei, hoge werkloosheid in sommige landen en weinig dynamische wereldhandel. Daarbij komt in 2017 nog de stijging van de olieprijs. Die combinatie van ongunstige factoren zal doorwegen op de investeringsbeslissingen van de bedrijven en op de gezinsconsumptie.

De eurozone zal in 2017 een risicozone blijven. De beurzen zijn nog niet aantrekkelijk genoeg om erin te beleggen. Enkele individuele aandelen uit de eurozone blijven evenwel onze voorkeur wegdragen.

Het VK en de Brexit

De negatieve gevolgen van de aangekondigde uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal zich laten voelen in de groei vanaf 2017, een gevolg van de onzekerheid die de Brexit met zich meebrengt bij de bedrijven en bij de consument. De impact van de Brexit op de economie van het land zal wellicht neutraal worden vanaf 2019.

De grote ondernemingen, die sterk op het buitenland gericht zijn, zullen wellicht minder te lijden hebben van de economische vertraging. De Britse beurs is nog altijd minder volatiel dan de eurozone. Britse aandelenfondsen mogen 15% van uw vermogen vertegenwoordigen.

Rentes: het einde van een tijdperk?
In de Verenigde Staten zullen het dynamisme van de economie en de (verwachte) maatregelen van Trump de Amerikaanse centrale bank ertoe aanzetten om haar leidende rentevoeten te verhogen. De rentes op tien jaar stijgen al sinds enkele maanden. Als die toename van de langetermijnrentes in omvang groter zou worden en ook Europa zou besmetten, zou dat slecht nieuws zijn. Ons hoofdscenario steunt op dit moment nog altijd op een gematigde stijging van de rentes in Europa.

De stijging van de langetermijnrentes aan weerskanten van de Atlantische Oceaan zal de obligatiekoersen onder druk zetten. Blijf weg van zowel obligaties in euro als die in dollar. Gebruik onze vergelijkingsmodule en ontdek in welke obligaties beleggen.

Een beleggingsstrategie wordt niet opgedeeld in jaren, maar strekt zich uit over langere periodes. Beleggingen die vandaag interessant zijn om aan te houden, zullen op termijn een aantrekkelijk rendement opleveren voor uw portefeuille, op voorwaarde dat hun plaats in uw portefeuille voldoet aan uw risicotolerantie en beleggingshorizon (hoe meer tijd u hebt, hoe meer risico u kunt nemen).
Raadpleeg onze beleggingsstrategie om de samenstelling van uw portefeuille te optimaliseren.

 

Deel dit artikel