Nieuws
Tigenix biedt American Depositary Shares 1 jaar geleden - donderdag 15 december 2016
Het Leuvense biotechnologiebedrijf Tigenix voert in de Verenigde Staten een kapitaalsverhoging uit en biedt geen aandelen aan, maar wel American Depositary Shares.

Wat zijn American Depositary Shares? Tekst en uitleg...

Waarom zo’n complexe structuur?

Voor Amerikaanse beleggers is het niet zo evident om Belgische aandelen te verhandelen. Zo is het voor hen moeilijk om toegang te krijgen tot de Brusselse beurs. De transactiekosten lopen snel op, en ook de wisselkosten (omzetting van dollar naar euro om de aandelen te kopen) tikken aardig aan.

TiGenix koos er dan ook voor om American Depositary Shares (ADS’s) uit te geven, afgeleide producten die de kans bieden om onrechtstreeks in TiGenix-aandelen te beleggen en die diverse voordelen bieden.

Ten eerste noteren die ADS’s op de Amerikaanse beurs (meer specifiek op de NASDAQ Global Market), en niet op de Brusselse beurs. Ten tweede noteren ze in dollar. En ten derde brengt een notering op NASDAQ voor TiGenix extra naamsbekendheid mee en kan het bedrijf daardoor ook een beroep doen op Amerikaanse investeerders om financiering te vinden.

Hoe werkt een ADS?

Een ADS is zoals een certificaat. Wie bijvoorbeeld een ADS koopt van TiGenix, koopt een certificaat dat 20 aandelen TiGenix vertegenwoordigt. Stijgen de aandelen van TiGenix, dan neemt de prijs van het certificaat (exclusief wisselkoerseffecten) in dezelfde mate toe. Keert TiGenix een dividend uit, dan hebben ook ADS-houders daar recht op. Indien zij dat wensen, kunnen zij er ook voor opteren om op een gegeven moment het certificaat in te ruilen voor de onderliggende aandelen.

Deel dit artikel