Nieuws

10 koopwaardige Belgische aandelen voor 2017

2 jaar geleden - dinsdag 27 december 2016
In 2016 deden Belgische aandelen het minder goed dan het wereldwijde gemiddelde. Vandaag zijn ze goedkoper dan begin dit jaar. Er vallen dus buitenkansjes te rapen.
10 koopwaardige Belgische aandelen voor 2017

10 koopwaardige Belgische aandelen voor 2017

Naar aanleiding van haar ondermaatse prestatie is de beurs van Brussel goedkoper dan begin dit jaar. Opgelet echter! Zo verklaren alleen al de zwaargewichten de val over de eerste elf maanden van 2016 (AB InBev verloor 12%, Engie23%, UCB26%). Niet alle Belgische aandelen zijn dan ook goedkoper geworden. En als we de beurs van Brussel in haar geheel bekijken, zien we dat de gemiddelde waardering van de aandelen (op basis van de koers-winstverhouding, de koers-boekwaardeverhouding, enz.) nooit eerder sinds het begin van dit millennium zo hoog is geweest.

Van de 155 aandelen die in Brussel genoteerd zijn (uitgezonderd vastgoedvennootschappen) vinden we er slechts tien koopwaardig. Het gaat om aandelen die we goedkoop vinden (hun volledige potentieel wordt niet weerspiegeld in hun koers). Noteer echter wel dat de risiconiveaus van die aandelen erg uiteenlopend zijn. Ze zijn dus niet allemaal bestemd voor de goede huisvader. Hou daar rekening mee.

En vergeet nooit de gulden regel op het vlak van beleggen in aandelen: diversifiëren! Let erop dat het gewicht van elk aandeel in uw portefeuille van individuele aandelen nooit hoger is dan 5% van de totale waarde van uw portefeuille.

10 AANDELEN DIE WE U AANRADEN

4 aandelen met een gul dividend
Atenor
De groep beheert een portefeuille vastgoedprojecten die stilaan hun vervaldag bereiken. De precieze timing voor de doorverkoop van die projecten is weliswaar moeilijk te voorspellen, maar voor de komende jaren lijken ons gemiddelde jaarlijkse winsten van 4 tot 5 EUR per aandeel wel mogelijk. Genoeg om een beperkte, maar regelmatige verhoging van het dividend mogelijk te maken. En ook al zou het dividend niet toenemen, biedt het al een aantrekkelijk rendement (3,2% netto), terwijl de koers sinds een jaar onder de intrinsieke waarde (die we op ongeveer 54 EUR ramen) stagneert.

Van de Velde
De lingeriefabrikant stelt nog altijd teleur wat de activiteiten in de VS betreffen. Voor de andere activiteiten vertraagt de groei, maar is hij nog altijd van de partij. De onderneming blijft erg rendabel en genereert voldoende liquiditeiten om haar bijzonder fraaie dividend op peil te houden (verwacht rendement van bijna 3,8% netto).

Gimv
De Vlaamse investeringsmaatschappij bezit een tamelijk jonge portefeuille die evenwichtig en gediversifieerd verdeeld is over ongeveer 50 vennootschappen (vooral Belgische vennootschappen en vennootschappen uit de buurlanden) en die in de toekomst mooie meerwaarden kan opleveren.

De beperkte premie van de koers bovenop de intrinsieke waarde getuigt van de waarde en het vertrouwen dat aan het beheer en aan de strategie van de maatschappij, die haar belangen heel voorzichtig afweegt, gegeven wordt. De intrinsieke waarde is dus een absoluut minimum.

Ondanks het fraaie rendement dat het aandeel de afgelopen twee jaar bood (meer dan 45%), blijft het interessant dankzij het verleidelijke dividend dat de komende jaren nog geïnd kan worden (het dividendrendement bedraagt 3,4% netto).

TINC
The Infrastructure Company investeert in België in openbare en private infrastructuurprojecten, en dat via leningen en deelnemingen (14 investeringen in totaal). Het risico van het aandeel is laag omdat TINC geen schulden heeft. Bovendien zijn de financiële stromen van de onderneming duurzaam, voorspelbaar en zullen ze nog toenemen (met het kapitaal dat recent ingezameld werd dankzij de kapitaalverhoging; TINC wil nog groter worden).

Voor de komende jaren voorziet de groep een stabiel dividend van 0,33 EUR netto. Wij zijn echter optimistischer wat dat betreft. Het aandeel is geschikt voor de belegger die elk jaar een fraai dividend wil opstrijken en minder belang hecht aan een eventuele koersstijging.

3 nichespelers
EVS
De specialist in digitale oplossingen voor het opnemen, monteren en verspreiden van beelden ziet zijn verkoopcijfers opveren. Na drie magere jaren lijkt bij de televisieproducenten immers een nieuwe investeringscyclus op gang te komen dankzij de opkomst van nieuwe technologieën (4K en IP-systeem). Die opvering zal zich wellicht versnellen vanaf 2018. Het solide en snelle herstel van de bedrijfsmarge zou zich dan moeten voortzetten.

Melexis
Het bedrijf is gespecialiseerd in halfgeleiders voor de uitrusting in auto's. Rekening houdend met de toenemende vraag naar de uitrusting van voertuigen op het vlak van milieu, veiligheid en comfort, alsook het vooruitzicht van de zelfsturende auto, zal de vraag naar die halfgeleiders nog sterk toenemen. De groep Melexis, die nog klein en flexibel is en bijna 90% van haar omzet in die sector verwezenlijkt, zou daarvan volop moeten profiteren.

Vanuit technologisch standpunt staat de onderneming op kop dankzij haar aanzienlijke investeringen in onderzoek en ontwikkeling (vaak samen met klanten en autobouwers). Een troef waardoor ze afstand kan houden op haar (Chinese) concurrenten. En ook vanuit financieel standpunt is de groep goed gepositioneerd (geen schulden, hoge marges). De groei is van de partij.

Umicore
De chemiegroep, die gespecialiseerd is in materialentechnologie en in het recycleren van edelmetalen, zag haar winst in 2015 opnieuw groeien (na drie jaar van winstdaling). Voor de komende jaren verwachten we een sterke winstgroei.

De groep zal bovendien de vruchten plukken van de investeringen die ze de voorbije jaren deed en zal profiteren van de veelbelovende vraag afkomstig van haar drie markten: controle van vervuilende uitstootgassen (katalysatoren), recyclage van edelmetalen en elektrificatie van de autosector (kathoden voor batterijen).

Ook al bied het aandeel sinds begin dit jaar een rendement (koers + dividend) van 49 % houdt het nog altijd potentieel in.

2 afgestrafte aandelen
De voorbije twaalf maanden waren een ramp voor het maritieme transport. De aandelen van de sector zakten met 40% en meer. Ze blijven ook veel risicovoller dan gemiddeld genomen. Maar de daling van de koers van sommige is zodanig overdreven dat ze koopwaardig zijn.

Euronav
De in olietransport gespecialiseerde reder ziet zijn horizon opklaren. De volgende kwartalen zullen weliswaar moeilijk blijven, maar op langere termijn zouden de winstcijfers moeten klimmen dankzij de verhoging van de transporttarieven.

De continue toename van de vraag naar olie in de wereld en de huidige relatieve zwakte in de orderportefeuilles van de scheepswerven doen immers hopen op een beter evenwicht tussen vraag en aanbod op het gebied van transportcapaciteit.

Exmar
De reder gespecialiseerd in aardgastransport en aanverwante diensten is een bijkomend slachtoffer van de daling van de prijs per vat olie, die de investeringsbudgetten van zijn klanten deed kelderen. De groep wacht nog met het concretiseren van haar projecten die nog in onderhandelingsfase zitten.

Toch worden de gesprekken voortgezet en elke gunstige uitkomst zou de belangstelling van de beleggers voor dit aandeel, dat erg ondergewaardeerd is, opwakkeren.

1 aandeel kandidaat voor een opvering
Agfa-Gevaert
Als specialist in beeldverwerking en IT-oplossingen voor de grafische industrie en de gezondheidszorgsector blijft Agfa-Gevaert een onderneming in volle overgang. Wat dat betreft, is het aandeel voorbehouden voor de ervaren belegger die zich goed bewust is van de risico's.

De structurele daling van de verkoopcijfers voor zijn analoge producten remt de algemene stijging van de omzet nog altijd af. Maar de groep heeft aangetoond in staat te zijn om haar rendabiliteit te herstellen en tegelijk haar schulden te verlagen.

De koers, die met bijna 70% hoger ging bij de bekendmaking van overnameplannen door CompuGroup Medica, viel begin december fors terug nadat duidelijk werd dat de overname niet doorgaat. Profiteer ervan.

 

Deel dit artikel