Nieuws

Euronext Brussel mikt op scale-ups uit de technologiesector

2 jaar geleden - woensdag 21 december 2016
En particuliere beleggers worden niet uitgesloten. Iets voor u?

Al biedt het nieuwe beurssegment meer mogelijkheden, als particulier belegger kunt u o.i. maar beter beleggen in wat u kent en in bedrijven die voor iedereen dezelfde transparantieregels moeten hanteren.
Bent u toch geïnteresseerd in dit type speculatievere beleggingen, beperk uw inleg dan tot maximaal 5% van uw portefeuille.

Lancering begin 2017

In tegenstelling tot de Vrije Markt en tot Alternext, zal er geen verplichting zijn om een prospectus uit te geven. De mildere transparantieregels moeten de markt attractiever maken voor bedrijven. Een klassieke beursnotering is immers een vrij complex, tijdverslindend en duur proces.
Door de verplichting van een prospectus te laten vallen, zijn de bedrijven in dit geval sneller en goedkoper af en zullen er dus wellicht ook meer technologiebedrijven gebruik maken van de mogelijkheid om financiering te vinden via de beurs. De nieuwe markt zal zowel voor particuliere als professionele beleggers toegankelijk zijn en biedt u dus in principe de kans om garen te spinnen bij de nieuwe wind die door de technologiesector waait.

Wat zijn scale-ups?

De term scale-up wordt gebruikt om jonge bedrijven aan te duiden die in een expansiefase (uitbreiding personeel, bedrijfsactiviteiten, omzet, …) zijn aanbeland, nadat ze de eerste fase als start-up (testen succes bedrijfsmodel) hebben overleefd.

Retailbeleggers benadeeld

Alvorens u begin 2017 actief wordt op deze beurs, houdt u best rekening met enkele aandachtspunten.
– Het uitgeven van een prospectus (= uitgebreid informatiedocument met alle details van een beleggingsproduct of beursoperatie, en bijgevolg nuttig om doordachte beleggingskeuzes te maken) wordt niet verplicht. Professionele beleggers hebben vaak het kapitaal en de middelen om genoeg informatie in te winnen, maar als particulier bent u op dat vlak benadeeld en boet u dus in aan transparantie.
– Daarnaast zullen de bedrijven in dit segment private kapitaalverhogingen (lees: voor institutionele beleggers) kunnen organiseren. Als particulier wordt u dan uitgesloten van deelname en bovendien zal uw aandeel in het bedrijf verwateren. 

 

Deel dit artikel