Nieuws

CRH: ijzersterke troeven, maar…

2 jaar geleden - dinsdag 6 december 2016

Deze week zetten wij de Ierse groep CRH in de kijker, één van de grote spelers uit de bouwmaterialensector die over talrijke troeven beschikt. Het huidig koersniveau houdt echter al ruimschoots rekening met die troeven.

CRH: ijzersterke troeven, maar…

CRH: ijzersterke troeven, maar…

Heeft u het aandeel in uw portefeuille steken, verkoop het echter nog niet. HOUDEN. 

Een zekere volatiliteit

CRH, actief in cement, beton, asfalt, grind… boekt 45 % van zijn winst in Europa, 50 % in Noord-Amerika en 5 % in Azië. Qua omzet bekleedt de groep de 3e plaats wereldwijd na Lafarge Holcim en Saint-Gobain. Gezien het gewicht van de vaste kosten kan het resultaat nu eens kelderen, dan weer opveren in functie van een zwakkere of sterkere activiteit. 

Een degelijke strategie

Financieel gezien is de groep aan het herstellen dankzij de kostenbesparin-gen die ze doorvoerde en de betere prestaties van de bouwsector. Over 2016 zou het rendement op eigen vermogen op 9 % moeten uitkomen t.o.v. 5 % over de laatste jaren. CRH tracht verder te groeien door zijn bestaande activiteiten uit te breiden, maar ook en vooral door overnames te doen. En gezien de schuld afneemt, zal de groep in de volgende jaren wellicht op overnamepad blijven. Bovendien slaagt ze erin haar activiteiten goed te beheren en aarzelt ze niet minder veelbelovende activiteiten van de hand te doen (bv. divisie actief in bakstenen in het VK).

Sterke afhankelijkheid

De winstgevendheid van CRH hangt in grote mate af van de gezondheid van de bouwsector (en dus van de economische groei). In Noord-Amerika ogen de vooruitzichten van de bouwsector positief, zowel op het vlak van residentieel vastgoed (gezien de lage rente en de goede situatie op de arbeidsmarkt) als van infrastructuur (dankzij het plan van Trump). In Europa zou de bouwsector nog kunnen groeien, zij het in beperkte mate gezien de economische onzekerheid. Maar CRH kan zijn prijzen op deze markten nog maar amper opdrijven.

We tippen op een winst van 1,50 EUR in 2016, 1,80 EUR in 2017 en 1,90 EUR in 2018. Sinds januari 2015 klom de koers met 15 % (t.o.v. -9 % voor de Stoxx Europe 50) en sinds januari 2016 ging hij 54 % hoger (Stoxx Europe 50: -6 %). Het aandeel bedraagt bijgevolg 17 maal de winst per aandeel verwacht voor 2017 (t.o.v. gemiddeld 18 over de laatste 10 jaar). De koers houdt dan ook grotendeels rekening met de vooruitzichten.

Koers op het moment van de analyse: 31,05 EUR

 

Deel dit artikel