Nieuws

Heeft DeGiro iets wat andere makelaars niet hebben?

2 jaar geleden - woensdag 23 november 2016
De Nederlandse broker DeGiro, die bekend staat om zijn lage kosten, liet in 2016 tot dusver alweer een forse groei optekenen. Schuilen er addertjes onder het gras?

DeGiro werd opgericht in 2008 en bood aanvankelijk uitsluitend diensten voor institutionele beleggers aan. In september 2013 werden die diensten ook toegankelijk gemaakt voor particuliere beleggers, en dat aan dezelfde tarieven. DeGiro is de grootste broker in Nederland en behoort tot de top 10 in Europa.

De intrede van DeGiro op de markt voor particuliere beleggers zorgde in 2013 voor opschudding. De handelstarieven van DeGiro zijn erg laag, en de resultaten bleven dan ook niet uit.

 

Sterke nieuwkomer

DeGiro kwam recentelijk met zijn resultaten voor het 3de kwartaal, en daaruit bleek dat er in totaal nu al 128.000 rekeningen werden geopend, en dat er over de eerste 3 kwartalen van dit jaar een stijging was met 78 % op jaarbasis. Het aantal transacties nam toe met 63 %. In het 3de kwartaal alleen al kwamen er maar liefst 16.190 rekeningen bij. 

De groei van DeGiro in België heeft een extra duw gekregen door de invoering van de speculatietaks begin 2016. DeGiro is niet fysiek aanwezig in België (lees: geen kantoren) en veel landgenoten zien in de broker een mogelijkheid om aan de meerwaardebelasting te ontkomen. 

Let echter op: de meerwaarden die u dit jaar realiseert en die belastbaar zijn in België, dient u volgend jaar aan te geven op uw belastingaangifte. De Belgische fiscus is wel degelijk op de hoogte van het bestaan van uw buitenlandse rekening, en ook van de verkoopprijs bij elke transactie. 

Door voor DeGiro te kiezen, ontsnapt u wel op een legale manier aan de Belgische beurstaks. Onze regering zou aan een voorstel werken om een einde te maken aan die uitzondering, maar tot nu toe ligt er niets concreets op tafel.

 

Bodemtarieven, maar …

Wie belegt in o.a. aandelen of trackers is het goedkoopst af bij DeGiro. 

Ter illustratie: koopt u bijv. voor 10 000 EUR aandelen Euronav op de beurs van Brussel, dan betaalt u slechts 4 EUR (vaste kost 2 EUR + 0,02 %) terwijl u bij een grootbank zoals ING al snel 50 EUR kwijt bent.

Het is dus zeker aanlokkelijk om klant te worden bij DeGiro, maar weet wel dat uw effecten door DeGiro uitgeleend worden aan derden. De broker zegt er alles aan te doen om de risico’s die daaraan verbonden zijn tot een minimum te beperken, maar u kunt zich er toch maar beter van bewust zijn als klant. Als één of meerdere van die tegenpartijen plots niet meer in staat zouden blijken om de geleende effecten terug te betalen, dan zou dat immers toch gevolgen kunnen hebben.

Deel dit artikel