Analyse
Beleggen in aandelen van nutsbedrijven 1 jaar geleden - dinsdag 27 juni 2017
Nutsbedrijven beschikken over flink wat kwaliteiten: stabiele inkomsten, hoge dividenden en een ondergewaardeerde koers.
Beleggen in aandelen van nutsbedrijven

Beleggen in aandelen van nutsbedrijven

Bedrijven die gezinnen bevoorraden met water, elektriciteit en gas worden vaak als defensieve beleggingen beschouwd. De nutssector geniet heel vaak gereguleerde inkomsten en keert genereuze dividenden uit. Nochtans wordt de sector, vooral in Europa, gemeden door de beleggers. Dit wantrouwen is volgens ons onterecht. Hierna volgen een aantal beleggingsopportuniteiten.
– Kies voor een gediversifieerde tracker als BNP Paribas Easy Stoxx Europe 600 Utilities ETF, Lyxor Stoxx Europe 600 Utilities ETF of SPDR MSCI Europe Utilities ETF.
– Twee aandelen zijn koopwaardig: Engie en EDP.
Engie investeert sinds 2016 in een ingrijpend herstructureringsplan dat de CO2-arme activiteiten wil bevorderen en de blootstelling van de groep aan de erg volatiele evolutie van de grondstofprijzen wil beperken.
EDP zet in op groene energie en staat op het punt de rest van EDP Renováveis over te nemen, dat een mooi groeipotentieel bied, geografisch gezien goed gediversifieerd is en focust op de afbouw van zijn schuldenberg.
– Daarnaast mag u Elia houden (tarieven vastgelegd door Belgische regulator, dus goede visibiliteit), alsook Veolia Environnement (kostenverlagingen om de marges te verdedigen) en National Grid (nu vooral actief in de VS).

Een matige beursbalans

De voorbije jaren kenden de nutsbedrijven een op z'n minst matig te noemen beursparcours. Hoewel de Amerikaanse sector er nog in slaagt om de Amerikaanse beurs bij te houden, deed de Europese sector het duidelijk minder goed dan het Europese beursgemiddelde.

Oorzaken

– Eerst en vooral hadden de Europese bedrijven te lijden onder de daling van de grondstofkoersen (olie, gas) en meer algemeen van de zwakke economische groei in Europa. De elektriciteitsproductie, die de hoofdbrok van hun activiteit vormt, is er minder rendabel door de lage prijzen en een futloze vraag.
– Ten tweede worden ze benadeeld door de reglementaire en fiscale strengheid (Europese richtlijn over energie-efficiëntie, nucleaire taks in België). Ten derde vormde ook de opkomst van leveranciers van alternatieve energiebronnen (bv. windenergie, zonnepanelen) een dreiging voor de positie van de traditionele spelers.
– Tot slot moeten die laatste enorme voorzieningen aanleggen voor de ontmanteling en/of stopzetting van de kerncentrales.

Steeds meer activiteiten

Door de daling van de elektriciteitsprijzen en de ontwikkeling van de productie van hernieuwbare energieën waren de zwaargewichten van de Europese sector genoodzaakt om hun economische modellen te herzien. Met tot gevolg dat ze de banden verbreken met hun decennialange strategie: een aanwezigheid in de hele waardeketen, van de productie van allerlei soorten energie (gas, steenkool en kernenergie) tot de distributie ervan.

Die strategische denkoefening gaf aanleiding tot tal van fusie- en overnameverrichtingen. In 2016 werden zo wereldwijd niet minder dan 1 000 transacties aangekondigd voor een recordbedrag van 329 miljard dollar (tegenover 191 miljard in 2015). En zeker is dat de nutssector, die nog erg versnipperd is, verder zal blijven consolideren.

De Franse groep Engie en haar Duitse tegenhanger RWE zouden het scenario van een mega-alliantie aan het bekijken zijn. Voorlopig hebben de gesprekken nog niet tot een resultaat geleid, maar een eventuele toenadering zou andere spelers (zoals Enel) ertoe kunnen aanzetten om hen na te volgen.

Stijging van de rentes

Sinds de verkiezing van Donald Trump zijn de langetermijnrentes opwaarts georiënteerd (onder invloed van een toename van de inflatieverwachtingen). In het verleden deden de defensieve sectoren het in periodes van monetaire verstrakking minder goed dan de beurs. In dit stadium denken we echter dat de impact van de recente rentestijging op de nutssector beperkt zal zijn.

Eerst en vooral zouden de waarden van de nutssector naar onze mening een van de grootste begunstigden kunnen zijn van het stimuleringsbeleid (met opportuniteiten in de domeinen water en elektriciteitsdistributie) en de belastingverlagingen beloofd door de Amerikaanse president. Daarnaast zou de sector opnieuw fut kunnen krijgen met de toename van de inflatie (aangezien de water- en energieprijzen doorgaans geïndexeerd zijn met de inflatie).

En, tot slot, is ook het tijdperk van de lage rentes nog niet ten einde in Europa. Voor de ECB staat het immers buiten kijf om de rentes te verhogen zoals haar Amerikaanse tegenhanger dat doet, en dat alleen al omwille van het feit dat het Oude Continent nog zeker niet even economisch gezond is als de Verenigde Staten. En als er ooit een verhoging komt, zal die volgens ons bescheiden zijn.

Waarom is de sector nog altijd interessant?

Ondanks de ondermaatse beursprestatie bevestigen we ons positieve standpunt ten aanzien van de sector aangezien
1. de bedrijven de koe bij de hoorns gevat hebben na de crisis van 2008. Dankzij kostenbesparingsinspanningen (E.ON), overdrachten van minder rendabele activa (Veolia) en investeringen in dynamischer landen (Engie) kunnen ze vandaag betere resultaten publiceren en, indirect, hun schulden sneller afbouwen.
2. de waarderingen aantrekkelijk blijven rekening houdend met het vermogen van de bedrijven om behoorlijke liquiditeiten te genereren. Vandaag biedt de Europese sector een gemiddeld dividendrendement van 4,6 % (bruto). En op basis van dat hoge rendement, in combinatie met een eerder beperkte volatiliteit, verdient de sector een betere waardering.
3. de nutsdiensten een minder risicovolle belegging vormen dan gemiddeld aangezien meer dan de helft van hun winst gereglementeerd is (wat de risico's op het vlak van resultaten verkleint).
4. de beleggers niet helemaal rekening hebben gehouden met de groeivooruitzichten. Die vooruitzichten worden onder meer ondersteund door de toegenomen aanwezigheid in de groeilanden, wat de zwakke dynamiek van de Europese markt helpt te compenseren.
Volgens ons wordt de sector dus overdreven benadeeld en blijft hij een goed middel om uw portefeuille te diversifiëren.

Deel dit artikel