Analyse
Onze adviezen om optimaal in de eurozone te beleggen 1 jaar geleden - donderdag 18 mei 2017
Ontdek de beste aandelen en de beste aandelenfondsen van het moment!
Onze adviezen om optimaal in de eurozone te beleggen

Onze adviezen om optimaal in de eurozone te beleggen

De economie van de eurozone klimt uit het dal na twee crisissen

Ze kreeg af te rekenen met de financiële crisis in 2009 en de schuldencrisis in 2011. Vandaag zijn de naweeën van die crisissen nog niet volledig verdwenen, maar de economie is al aan de beterhand. De voorbije maanden is het herstel in de eurozone een versnelling hoger geschakeld en de positieve signalen lijken zich op te stapelen.

De eurozone is opnieuw een opportuniteit geworden die we niet langer links kunnen laten liggen. We beleggen daarom terug in de eurozone en dat tot 5 % van de portefeuille. Let wel op: we beleggen enkel in de eurozone in onze evenwichtige en dynamische portefeuille. In de defensieve portefeuille houden we nog even de boot af ten voordele van andere posten.

 

De lokale economie aanzwengelen

De pagina waarin bijna uitsluitend sterke landen als Duitsland en Nederland, die vooral profiteerden van een aantrekkende wereldhandel, fors bijdroegen aan de groeicijfers van de eurozone, wordt omgedraaid. Met uitzondering van Griekenland, trekken de verschillende lidstaten van de eurozone tegenwoordig aan hetzelfde touw; dat van economische groei.

Het legertje werklozen slinkt en wie een baan vindt, kan plots meer spenderen. Al die miljoenen mensen die terug aan het werk kunnen, slaan aan het kopen en stimuleren zo hun lokale economie.

 

Reëel potentieel

Goed meegenomen is dat de waardering van de aandelen op de beurzen van de eurozone meevalt. Op dit moment betaalt u gemiddeld minder dan 20 keer de winst. Dat is goedkoper dan de Amerikaanse beurs bijvoorbeeld (bijna 24 keer). Als het economisch herstel zich verder blijft voortzetten, kunnen aandelen uit de eurozone weleens bovengemiddeld presteren. De groei in de bedrijfswinsten is al aan het versnellen en ook voor 2017 verwachten we dubbele winstcijfers. Ook het vrij hoge dividendrendement (iets meer dan 3 %) blijft beleggers aantrekken.

 

U heeft de keuze tussen gespecialiseerde beleggingsfondsen en/of individuele aandelen.

Het voordeel van een fonds is uiteraard de spreiding over tientallen tot honderden aandelen van diverse pluimage. Bovendien staat er een team met ervaren specialisten aan het roer om de portefeuille op te volgen en in goede banen te leiden. Een beleggingsvorm die geschikt is voor Jan en alleman.

Hebt u al een portefeuille en/of vindt u het niet erg om tijd en moeite te besteden aan het opvolgen van uw beleggingen, dan kunt u uw portefeuille spijzen met een selectie van individuele aandelen.

 

AANDELENFONDSEN

In onze databank steken ruim 80 unieke fondsen die louter en alleen de volledige eurozone viseren.
Ontdek ze nu aan de hand van onze fondsenselector

Daarbij kunnen we de fondsen in twee soorten onderverdelen. Het merendeel mikt louter en alleen op de grote, gevestigde namen. Denk daarbij aan aandelen als Total (energie), Siemens (industrie), SAP (IT) en Santander (financiële instelling).

Andere fondsen beleggen dan weer in kleine en middelgrote aandelen (in hun benaming zitten de woorden small en mid cap). Dat type fonds (in kleinere aandelen) presteerde het beste de laatste jaren.

We hebben een boon voor Henderson Horizon Euroland Fund A2
Het fonds belegt in de grote bedrijven uit de eurozone en kan ons bekoren op diverse vlakken: historische prestaties, regelmaat, genomen risico’s, kosten en portefeuillekeuzes. We lopen ook hoog op met het beheerteam rond topper Nick Sheridan. Het fonds is daarnaast te koop bij tal van distributeurs en dat is ook altijd goed meegenomen. Beperk het gewicht tot 5 % in uw portefeuille in het kader van een langetermijnbelegging (min. 5 à 10 jaar).

Het fonds is een van de weinige die erin slaagt beter te presteren dan de markt, en dat op een consistente manier. De beheerder van het fonds schrikt er niet voor terug om grote gewichten toe te kennen aan sectoren die volgens hem het goed zullen doen.

 

INDIVIDUELE AANDELEN

De aandelen die we aanraden hebben alvast twee dingen met elkaar gemeen: hun vooruitzichten zijn goed én aan de huidige koersen zijn ze nog niet duur geprijsd. Op dit moment kopen we maar liefst 22 aandelen die in de eurozone noteren.
Ontdek ze aan de hand van onze aandelenselector.

Laten we ze eens onder de loep nemen.

 

Ahold Delhaize

Ahold Delhaize is een Nederlands-Belgische supermarkt- en e-commercegroep die met 6 500 winkels actief is in 11 landen (VS, Nederland, België, Duitsland, Indonesië, …). Het is tevens één van de grootste voedingsdistributeurs wereldwijd.

Op 23 juli 2016 fuseerden het Belgische Delhaize met het Nederlandse Ahold. Met succes want in 2016 gingen zowel de omzet als de bedrijfswinst van de nieuwe groep erop vooruit. De fusiekosten dalen fors en de groep kan de vruchten van de eenmaking stilaan beginnen plukken. De toekomst ziet er dan ook rooskleurig uit

 

Axa

Het Franse AXA is een van de grootste verzekeringsmaatschappijen ter wereld. De groep is actief in levensverzekeringen, schadeverzekeringen, vermogensbeheer en bankwezen.

De groep wil verder groeien door haar aanwezigheid in Azië uit te breiden (groeimarkt) door een expansie van de bestaande activiteiten maar ook door overnames. Voor dat laatste is zo’n 1 miljard euro gereserveerd. De groep staat financieel sterk. De koers houdt onvoldoende rekening met de troeven waarover AXA beschikt. Het aandeel beschikt over voldoende potentieel. Aandeelhouders worden verwend met een hoog dividend (5 % bruto).

 

BMW

De Duitse groep BMW is de grootste constructeur ter wereld van luxewagens. De groep commercialiseert behalve BMW ook de merken Mini en Rolls-Royce alsook motoren. China, de VS en Duitsland zijn haar belangrijkste afzetmarkten.

De autoconstructeur is aanwezig in het luxesegment met een uitgebreid gamma en heeft zijn naambekendheid. Daardoor slaagt de groep erin om een hoge winstmarge te halen. Het laatste nieuwe succes is de verkoop van SUV’s die iets duurder zijn en dus de winst hoger drijven. Ook vertrouwen we erop dat er een belangrijke rol is weggelegd voor de groep qua elektrische en zelfrijdende auto’s. Een echt kwaliteitsaandeel.

 

EDP

EDP (Energias de Portugal) produceert, vervoert en verdeelt elektriciteit in Portugal, maar ook in Spanje en Brazilië. Ook actief op het vlak van gas in Spanje en Portugal.

De onderneming wil de rendabiliteit verbeteren door te snijden in de financieringskosten door de afbouw van de hoge schuldenberg. Daarnaast wordt volop geïnvesteerd in windenergie om de productiecapaciteit verder uit te breiden en er meer inkomsten uit te halen. Om de aandeelhouders in de watten te leggen, keert EDP een hoog dividend uit (4,5 % bruto)

 

Engie

Engie (het voormalige GDF SUEZ) is een Franse energie- en nutsgroep en 's werelds grootste onafhankelijke elektriciteitsproducent.

De groep is nog steeds in volle transformatie met een verschuiving van vervuilende energieopwekking naar milieuvriendelijke energieopwekking. Om dat te verwezenlijken stoot ze bepaalde activa af. Tegelijkertijd loopt er een besparingsplan dat meer vruchten afwerpt dan verhoopt. De groep beschikt over de nodige ervaring om haar transformatie tot een goed einde te brengen en een belangrijke rol te blijven spelen op het vlak van energiebronnen met een laag koolstofgehalte en energiediensten. De koers onderschat het echte potentieel van de groep.

 

GTT

GTT (Gaz transport & Technigaz) is marktleider in afdichtingssystemen voor het vervoer en de opslag van vloeibaar gas (lng). De groep levert een lekvrij membraam voor gastankers.

Door de lage brandstofprijzen staat de lng-sector op een laag pitje. Het aantal bestellingen is sterk afgenomen maar na 2019 wordt er beterschap verwacht. Op lange termijn biedt de sector een mooi potentieel. Door de dominante positie en de technologische voorsprong zal GTT kunnen profiteren van een verbetering op de lange termijn in de sector. Door de sterke koersdaling van de laatste jaren is het dividendrendement een aardige 7,8 % bruto. Een aandeel voor de durvers.

 

PostNL

PostNL, een onafhankelijke logistieke dienstverlener, countert de structurele daling van de verstuurde post door zich toe te spitsen op het bezorgen van pakjes voor e-commerce spelers.

Na het afgeslagen bod van bpost gaat PostNL op zijn eentje verder. PostNL wil haar aandeelhouders, na het afgeslagen bod, tevreden stellen met een dividend en sneller in de kosten snijden om de winstgevendheid op te krikken. PostNL staat sterker in de pakjesverdeling dan zijn concurrenten en profiteert van de sterke aanwezigheid van e-commerce spelers in Nederland. Een gegeven dat onvoldoende in de koers is verwerkt en dus nog stijgingspotentieel heeft.

 

Repsol

De Spaanse olie- en gasgroep Repsol is sterk georiënteerd op Spanje en Latijns-Amerika. De groep werkte mee aan de ontdekking van brandstoffen in Venezuela en Brazilië.

Dankzij synergiën uit de fusie met Talisman Energy van mei 2015 kan de groep de bedrijfskosten drukken. Dat verhoogde de winstgevendheid en bracht meer liquiditeiten in het laatje. Het aandeel beschikt over een aanzienlijk stijgingspotentieel want de liquiditeiten worden ingezet om de schulden versneld af te bouwen, het dividend te handhaven en verder te investeren.

 

Telefónica

Telefónica is de grootste telecomoperator van Spanje (marktaandeel meer dan 45%). De groep is erg actief in Latijns-Amerika (o.m. in Brazilië) en ook in Duitsland.

Telefónica knoopte eind 2016 terug aan met groei, een tendens die ze op het eerste zicht zal kunnen aanhouden. Wel torst de groep een heuse schuldenberg. Dat baart ons niet meteen zorgen want er staan enkele afstotingen (O2 en Telxius) gepland en met die opbrengst kan de schuldenberg worden afgebouwd. De groep kiest er eveneens voor om het dividend te verlagen zodat er meer financiële speelruimte komt. De maatregelen kunnen ons zeker bekoren en rekening houdend met de te strenge afstraffing van het aandeel, is het een koopje waard. 

Deel dit artikel