Analyse
Op 6 april zal X-FAB Silicon Foundries naar de beurs van Parijs trekken 1 jaar geleden - vrijdag 31 maart 2017
Het bedrijf fabriceert chips en heeft Belgische roots.

X-FAB heeft ongetwijfeld mooie groeivooruitzichten. Toch verkiezen we voor een aankoop de gevestigde chipontwikkelaar Melexis. Hieronder leest u waarom.

 

X-FAB is wereldwijd één van de toonaangevende fabrikanten (en de grootste in Europa) van analoge en mixed signal halfgeleiders die vooral worden gebruikt in de auto-industrie (o.a. regen- en lichtsensors). Het heeft 6 productievestigingen voor siliciumschijfjes (wafers): 3 in Duitsland, 1 in Frankrijk, 1 in de VS en 1 in Maleisië. Overigens telt het meer dan 330 klanten, waarvan het Belgische zusterbedrijf Melexis (zelfde hoofdaandeelhouder) de grootste is (34% van de omzet).

 

Een groeiverhaal…

X-FAB zit volop in een groeimodus (omzetstijging 2012-16: jaarlijks gemiddeld +18,7%). In oktober 2016 sloeg het met de overname van de kwakkelende Franse chipfabriek Altis Semiconductor nog een grote vis aan de haak. Om in te spelen op de verdere consolidatie in de chipsector wil het bedrijf met de middelen die het bij de beursgang ophaalde, klaarstaan voor nieuwe overnameopportuniteiten. Daarnaast wil het de komende 3 jaar nog 350 à 370 miljoen dollar investeren in zijn bestaande vestigingen (capaciteitsuitbreiding en onderhoud).

 

…met fraaie resultaten

X-FAB heeft weinig schulden, is winstgevend en kan (al) mooie marges voorleggen. De komende 3 jaar zouden zowel de omzet, de bedrijfswinst vóór afschrijvingen (EBITDA) als de winstmarges flink moeten aandikken (o.a. betere capaciteitsbenutting). Zo mikt X-FAB in boekjaar 2019 op een omzet van 750 miljoen dollar (+46% t.o.v. 2016) en een EBITDA-marge van meer dan 27% (19,6% in 2016). Volgens ons zou daardoor in 2019 een winst per aandeel van ±1 EUR mogelijk moeten zijn. zijn. Een dividend wordt er pas ten vroegste over boekjaar 2020 (dus in 2021) uitgekeerd.

 

X-FAB of toch liever Melexis?

Terwijl Melexis chips ontwerpt, ontwikkelt test en verkoopt, specialiseert X-FAB zich in de echte productie van chips. Hoewel de groei van X-FAB de eerstkomende jaren wellicht die van Melexis zal overtreffen, raden we u aan het aandeel van Melexis te kopen en niet dat van X-Fab. De marges liggen er namelijk nog altijd een stuk hoger (2016: EBITDA 30,1%, bedrijfsmarge 25,1%) en Melexis keert een (redelijk) dividend uit. Al legt X-FAB zich toe op een specifieke marktniche (de meeste bedrijven focussen op digitale chips), toch lijkt Melexis ons beter gewapend tegen de mogelijke komst van nieuwe concurrenten. Bovendien is X-FAB erg afhankelijk van enkele grote klanten (3 grootste = 60% van de omzet).

Deel dit artikel