Analyse
Mooie winstvooruitzichten voor Econocom 1 jaar geleden - donderdag 9 februari 2017
Econocom boekte de laatste 10 jaar het 4e hoogste rendement van de beurs van Brussel (gemiddeld 24% per jaar).

De groep geniet fraaie vooruitzichten en het aandeel is weinig riskant maar tegen de huidige koers, is het niet goedkoop. HOUDEN.

 

Econocom biedt informaticaoplossingen (producten, advies, integratie, onderhoud...), diensten (cloud, apps, veiligheid…) en leasingformules aan bedrijven (in volle digitale transformatie). De groep is actief in Frankrijk, de Benelux, Italië en Spanje en heeft zo'n 10 000 werknemers in dienst.

 

Activiteiten in evolutie

– Het potentieel van de marges in de leasingtak is beperkt. Wel boekt de divisie regelmatige inkomsten en kan ze zich goed aanpassen aan de evolutie van de informatietechnologie. De tak is goed voor ±50% van de omzet en 60% van de bedrijfswinst.

– De diensten in de digitalisering nemen aan belang toe (1/3 v.d. omzet), waardoor de groepsomzet de laatste jaren alsmaar sneller is gaan groeien.

– Op 5 jaar tijd klom de omzet van 1,5 tot 2,5 miljard euro dankzij de interne en externe groei. Overigens dikten de marges aan als gevolg van de synergieën uit de overnames.

– In 2016 klom de omzet met 9,5 % (+6,7% zonder overnames), gestut door de 3 divisies, en ging de bedrijfswinst 19% hoger.

 

Focus op winstgevendheid

De groep wil haar bedrijfsmarge opvoeren van 5,5 % in 2016 tot 8-10% tegen 2022 (in lijn met die van Europese IT-dienstenleveranciers). Bijgevolg zal in haar strategieplan (details in september) het opdrijven van de verkopen van software en oplossingen met een hoge toegevoegde waarde centraal staan. Gaat men uit van een omzetstijging van 5% per jaar (zonder overnames), dan zou de winst per aandeel tegen 2019 op ±1 EUR kunnen uitkomen. Voor 2017 mikken we op een stijging van de omzet met ±6% en van de bedrijfswinst met 10 %. Ook tippen we op een winst per aandeel van 0,77 EUR.

 

 

De koers (EUR, vet, linkerschaal) ging de laatste jaren flink hoger dankzij de geboekte winstgroei maar ook en vooral als gevolg van de fikse opwaardering van het aandeel, zoals bv. de koers-winstverhouding aantoont (dunne lijn, rechterschaal).

 

Niet goedkoop

De groep staat financieel sterk in haar schoenen en de leasingtak genereert flink wat liquiditeiten. De koers, die sinds 2016 fors is gestegen, is vandaag goed voor 18x de winst en 4,7x de boekwaarde die tegen eind 2017 worden verwacht. En het dividendrendement bedraagt minder dan 1% netto. Opdat de koers opnieuw hoger zou gaan, zal het strategieplan dus wel erg aantrekkelijk moeten zijn.

 Koers op het moment van de analyse: 13,74 EUR

Deel dit artikel