Analyse
Beleggen in windenergie via de coƶperatie CLEF? 1 jaar geleden - woensdag 1 februari 2017
Het minimale intekenbedrag is 250 euro, de prijs voor één deelbewijs. Per coöperant kan er maximaal ingetekend worden tot 5000 EUR of 20 deelbewijzen.
Beleggen in windenergie via de coƶperatie CLEF?

Beleggen in windenergie via de coöperatie CLEF?

Wil u inzetten op groene energie, surf dan naar www.clef-scrl.be en word coöperatieve aandeelhouder van CLEF (website uitsluitend in het Frans). Maar gezien de risico's (noch het rendement, noch uw kapitaal zijn gewaarborgd) raden we u aan om uw inleg beperkt te houden.

 

Wat doet CLEF?

De "Coopérative pour les Energies du Futur", kortweg CLEF, is een coöperatie in windenergie die op 19 mei 2008 in het leven werd geroepen. De eerste investering, voor de aankoop van een eerste windturbine, dateert van 2011. Sindsdien zijn de activiteiten verder uitgebreid en werd CLEF indirect ook energieleverancier via een belang in groenestroomleverancier Cociter, ook een coöperatie.

 

Huidige activiteiten en uitbreidingen

CLEF is momenteel volledig eigenaar van twee actieve windmolens, één in Leuze en een tweede in Frasnes-les-Anvaing. Een deel van de geproduceerde energie wordt geleverd aan Cociter. CLEF wil blijven groeien en heeft dus enkele projecten in de pijplijn, o.a. in Molenbaix (Doornik) en Nijvel. In Molenbaix wordt er samen met Eneco een windmolenpark van 5 turbines gebouwd waarin CLEF een participatie van 25% heeft. In Nijvel worden er samen met bouwpromotor Ventis 4 windmolens gebouwd waarin CLEF een belang van 15% zal verwerven.

 

Ons advies

Tot op heden waren de inkomsten van CLEF ruim voldoende om een mooi dividend uit te keren. Zo werd er in 2016 een dividend van 4% uitgekeerd (vrijgesteld van roerende voorheffing tot 190 EUR per persoon voor alle coöperatieve deelbewijzen samen; boven dat bedrag 30% voorheffing).

Een belangrijke kanttekening is wel dat twee derde van de inkomsten afkomstig is uit de verkoop van groenstroomcertificaten (1/3 uit de verkoop van elektriciteit). Die afhankelijkheid van groenestroomcertificaten noopt toch tot enige voorzichtigheid. De hoge financieringskost van het certificatensysteem voor de maatschappij in haar geheel haalt vaak de media, en het valt niet uit te sluiten dat de spelregels vroeg of laat minder gunstig worden. Als dat gebeurt, zal dat meteen een fikse domper op de inkomsten van CLEF plaatsen.

Positief is dan weer dat CLEF eigenaar is van de windmolens waarin het investeert, wat inhoudt dat de activa in het geval van een eventueel faillissement ten gelde kunnen worden gemaakt. Daarnaast kan CLEF ook bogen op een lage schuldgraad van 10% (berekend op basis van boekjaar 2015).

Deel dit artikel