Analyse
Beleggen in de VS: fondsen of aandelen? 1 jaar geleden - donderdag 4 augustus 2016

U kunt op Wall Street beleggen via fondsen of aandelen. Alles hangt af van de grootte van uw portefeuille en of u al dan geen zin heeft om veel tijd te spenderen aan het opvolgen van uw beleggingen.

Beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen zijn vooral gemakkelijk. Met een enkele aankoop bent u verzekerd van een ruime spreiding over diverse sectoren van uw portefeuille. Die spreiding zorgt er bijvoorbeeld voor dat de schommelingen in de inventariswaarde van uw fonds minder uitgesproken zullen zijn dan bij individuele aandelen. Afhankelijk van uw fondsenkeuze zult u de volledige markt kopen en tevreden zijn met het marktrendement (passief beheer) of een product in huis halen dat probeert diezelfde markt te kloppen (actief beheer).

Aandelen

Met individuele aandelen kiest u zelf voor de bedrijven die in staat worden geacht om beter te doen dan de brede markt. Zonder garantie uiteraard. Het doet er daarbij niet toe hoe duur/goedkoop de lokale markt in haar geheel gewaardeerd staat. Wat telt, zijn de verwachtingen voor úw aandeel. En denk eraan om niet al uw eieren in dezelfde mand te leggen. Spreiding over verschillende individuele aandelen is een must in elke portefeuille.

 

Deel dit artikel