Analyse
SBM Offshore keert een keuzedividend uit: wat te kiezen? 2 jaar geleden - donderdag 28 april 2016

Een dividend in aandelen of in cash?

Gezien het hoge risico, raden we goedehuisvaderbeleggers af om dit aandeel in portefeuille te houden. Doet u dat toch, laat het gewicht ervan dan in elk geval niet verder oplopen. Kies voor een dividend in aandelen.

 

Dividend is terug

SBM Offshore keert in tegenstelling tot de voorbije 5 jaar opnieuw een dividend uit, wat op zich goed nieuws is voor de aandeelhouders. Gezien de moeilijke periode die de oliesector doormaakt (olieprijs langdurig laag), raden we u evenwel af om het gewicht van dit aandeel in uw portefeuille te verhogen. Vanuit die optiek raden we u dus aan om voor het dividend in cash te kiezen. Er zal dan op 3 mei per aandeel dat u bezit een bedrag van 0,1847 euro bruto op uw rekening worden gestort.

 

Moeilijke tijden

SBM Offshore beleeft moeilijke tijden. Hoewel een groot deel van de activiteit steunt op langetermijncontracten met de klanten, waardoor een gedeelte van de omzet dus gewaarborgd is, lijdt het bedrijf onder de crisis in de oliesector. De grote oliegroepen (de klanten van SBM) moeten door de lage olieprijzen de tering naar de nering zetten (o.a. om hun eigen dividendbeleid op peil te kunnen houden) en ze hebben hun investeringen in exploratie fors teruggeschroefd. Logischerwijs heeft dat gevolgen voor het orderboekje en de resultaten van SBM. We verwachten niet dat de investeringen vóór 2017 opnieuw zullen aantrekken. De olieprijs is immers nog altijd te laag om veel projecten rendabel te kunnen maken.

 

Ook de schuldenlast van SBM Offshore blijft hoog. Als de olieprijs nogmaals zou terugvallen, dan zal de cashgeneratie opnieuw onder druk komen te staan en zou de schuldenlast nog zwaarder om dragen kunnen worden.

 

Koers op het moment van de analyse: 11,60 EUR

 

SBM Offshore, een Nederlandse groep die (drijvende) opslag- en productieplatforms voor de olie- en gassector commercialiseert.

 

Deel dit artikel