Analyse
KKO: cacao op Brusselse beurs 2 jaar geleden - donderdag 19 november 2015

Recent kwam er een nieuw bedrijf naar de beurs van Brussel: KKO International. Wat doet deze onderneming precies en is het interessant om erin te beleggen?

KKO International is volgens ons te risicovol en is geen goedehuisvaderbelegging.

Mijden.

 

Nieuwe aandelen

KKO international, een holdingmaatschappij boven de cacaoplantage Solea in Ivoorkust, kwam op 27 oktober naar de beurs van Brussel tegen 3,26 euro en haalde met zijn beursgang via de uitgifte van 2 miljoen nieuwe aandelen 6,54 miljoen euro op (de groep had op 10 miljoen euro gerekend). KKO haalde het geld op om de cacaoplantage uit te breiden en zijn werkkapitaal te financieren. De groep heeft trouwens 8,3 miljoen euro aan schulden openstaan. KKO boekt nog steeds verliezen (de allereerste oogst is pas begonnen). Als alles goed gaat zou de eerste winst moeten worden geboekt in 2017. Rekening houdende met de investeringen die nog moeten worden gedaan, moet niet worden gehoopt op een dividend voor 2018.

 

Op industriële schaal

De vraag naar cacao stijgt jaarlijks 2 à 3 % en Ivoorkust is de grootste producent ter wereld (40 % van het aanbod wereldwijd). In tegenstelling tot de verwerking van cacao, zeer geïndustrialiseerd en geconcentreerd, is de productie in handen van een hele resem kleine producenten. De gemiddelde exploitatie in Ivoorkust bedraagt 2 à 4 ha. En de Ivoriaanse plantages zijn aan het verouderen met jaarlijkse rendementen die gemiddeld schommelen tussen 500 en 800 kg/ha, de laagste ter wereld. In Indonesië worden gemiddelde rendementen van 2 ton per hectare opgemeten.

 

KKO is van plan om op industriële schaal te exploiteren (een plantage van 3000 ha tegen 2017) met een nieuwe hybride zadensoort die ontwikkeld is door de CNRA (het nationale onderzoekscentrum voor landbouw in Ivoorkust). Er wordt een rendement verwacht van jaarlijks 3 ton per hectare. KKO heeft reeds 800 ha beplant van de 1000 ha grond in bezit en het werkt met een nieuw irrigatiesysteem (druppel per druppel water vermengd met meststoffen) dat het rendement kan doen toenemen tot 5 ton per jaar en per hectare vanaf de vijfde oogst (eind 2018). Verschillende marktwaarnemers bestempelen dit laatste als zeer optimistisch. De minimumprijzen gewaarborgd door de Ivoriaanse staat (worden 2 maal per jaar vastgelegd) zijn recent verhoogd en beperken de risico’s die verbonden zijn aan de enorm beweeglijke cacaoprijzen.

 

Waardering

Op het eerste zicht is de huidige waardering, als de groep erin slaagt om haar slag thuis te halen, niet overdreven. Maar men mag niet uit het oog verliezen dat we het hier hebben over een zeer kleine marktkapitalisatie van 40 miljoen euro, met een beperkte liquiditeit en een notering op het minder gereguleerde Alternext.

 

De koers (4 EUR) kende een zeer volatiel verloop: op drie weken beursnotering schommelde ze tussen 3,31 en 5 EUR! Een ding staat vast: indien er slecht nieuws zou worden gepubliceerd dan zal het onmogelijk zijn te verkopen zonder zware verliezen. En naast de klimatologische risico’s, die altijd aanwezig zijn, mag men de politieke risico’s in een Afrikaans land nooit uit het oog verliezen. Onrust in Ivoorkust is nooit ver weg want in 2007 stonden nog verschillende groeperingen met getrokken messen tegenover elkaar.

 

Deel dit artikel