Analyse
Omruiloperatie Lafarge-aandelen 3 jaar geleden - woensdag 1 juli 2015

Als gevolg van de fusie van de Franse cementgroep Lafarge en haar Zwitserse sectorgenoot Holcim worden de aandeelhouders van Lafarge verzocht hun aandelen om te ruilen.

Het aandeel van Lafarge is duur.
VERKOPEN.
In het slechtste geval raden we u aan uw aandelen om te ruilen tegen nieuwe LafargeHolcim-aandelen.

 

Wie aandelen van het Franse Lafarge heeft, kan ze nog tot en met 3 juli omruilen voor aandelen van de nieuwe fusiegroep LafargeHolcim. Voor elke 10 aandelen Lafarge ontvangt men 9 aandelen van de nieuwe fusiegroep LafargeHolcim die normaal vanaf 13 juli zowel op de beurs van Parijs als op die van Zurich (in CHF) zullen noteren.

 

Men is niet verplicht op het bod in te gaan maar indien minstens 95 % van de aandelen Lafarge ter omruiling worden aangeboden, kan de groep eventueel overgaan tot een uitkoopbod waardoor men geen andere keuze meer heeft dan de aandelen Lafarge om te wisselen in die van LafargeHolcim. In dat geval zal de beursnotering van de (oude) aandelen Lafarge wordend geschrapt.
Na de omruiloperatie krijgt u ook nog eens voor elke 20 aandelen LafargeHolcim een aandeel LafargeHolcim als dividend uitgekeerd.

 

Wilt u in Lafarge blijven beleggen (ondanks ons verkoopadvies), ga dan in op het bod. De Lafarge-aandelen zullen in de toekomst immers ongetwijfeld vrij illiquide zijn door het beperkte aantal overblijvende aandelen (de meeste zullen waarschijnlijk worden ingebracht).

 

De vraag is echter of de fiscus voor deze nieuwe aandelen een roerende voorheffing van 25 % zal toepassen (de nieuwe aandelen zou de fiscus kunnen beschouwen als inkomsten). Volgens KBC, BNP Paribas Fortis en BinckBank zou dit niet het geval moeten zijn. Deze verrichting betreft immers de inbreng van de Lafarge-aandelen in de vennootschap Holcim, waarbij deze inbreng zal worden vergoed door de uitgifte van nieuwe Holcim-aandelen. Er is dus geen sprake van inkomsten.

 

Deel dit artikel