Analyse
Mikken op het aandeel van het Franse Genfit? 2 jaar geleden - woensdag 29 juli 2015

Het verst gevorderde middel van de groep zou in het najaar in de laatste ontwikkelingsfase moeten gaan maar...

Vermijd dit biotechaandeel of verkoop het.
Vermijd ook beleggingsfondsen omdat de sector vandaag duur geprijsd is.
U kunt evenwel aan de hand van een belegging in grote farmabedrijven, die zwaar hebben ingezet op biotech via partnerships en overnames, wel nog een graantje meepikken van de sector. We raden u aan om de tracker
Lyxor EU 600 Health Care te kopen.

 

Genfit werd opgericht in 1999 en noteert sinds 2006 op het Alternext-segment van de beurs van Parijs. De groep is nog niet winstgevend, commercialiseert momenteel nog geen product en de omzet bestaat enkel uit financieringen verkregen door de partners (onder andere Sanofi).

 

Genfit haalt ook werkingsmiddelen uit kapitaalverhogingen dat het met regelmaat van de klok doorvoert. Zo kan het zijn eigen vermogen, dat constant wordt weggevreten door de aanhoudende verliezen uit onderzoek, in het groen houden. Tegen het einde van het jaar zou een nieuwe kapitaalverhoging moeten plaatsvinden, eventueel gekoppeld aan een notering op de Amerikaanse Nasdaq beurs. Dit alles zou de financiering van GFT505 verzekeren (behandeling tegen niet-alcoholische steatohepatitis, een leverziekte).

 

Na in februari een hoogtepunt van 70 EUR te hebben neergezet (ondersteund door goed nieuws rond de veiligheid van GFT505 en overnamegeruchten), is het aandeel fors teruggevallen tot 38 EUR vandaag. Ontgoochelende resultaten van een klinische studie op GFT505 hebben immers aangetoond dat er minder patiënten positief op een behandeling reageerden waardoor het verkooppotentieel wordt beperkt.

 

Dit laatste zet nogmaals de aanzienlijke risico’s van een dergelijke onderneming in de verf (een kandidaat geneesmiddel in de laatste ontwikkelingsfase heeft slechts één kans op twee om te worden gecommercialiseerd). De koers zal volatiel blijven en bewegen op elk nieuwsbericht rond GFT505.

 

Genfit heeft plannen om naar de technologierijke Amerikaanse beurs Nasdaq te gaan. Verschillende Belgische biotechspelers hebben de voorbije maanden reeds de stap gezet zoals Galapagos en Celyad. Ze hebben dit gedaan om extra financiering te vinden. Vandaag is dat gemakkelijk omdat Amerikaanse beleggers tuk zijn op biotech. Ook de toename van naambekendheid, prestige en analistenopvolging liggen aan de basis van de oversteek. In 2015 zouden nog een kleine 10 Europese biotechspelers de stap zetten.

 

Koers op het moment van de analyse: 37,34 EUR

 

Genfit (ISIN-code: FR0004163111) is een biotechbedrijf dat voor eigen rekening of in opdracht van grote farmagroepen een portefeuille aan potentiële geneesmiddelen ontwikkelt op het vlak van stofwisselingsziekten (aderverkalking, dyslipidemie of verstoord vetmetabolisme, verhoogde bloeddruk, diabetes, obesitas …) en ontstekingsziekten zoals onder andere gastro-enterologie en hepatologie.

 

Deel dit artikel