Analyse
Lafarge: fusie met Holcim toch gered! 3 jaar geleden - vrijdag 20 maart 2015

De fusie is voor Lafarge ongetwijfeld een goede zaak. Maar de oorspronkelijke voorwaarden kwamen onder druk te staan.

Tegen de huidige fusievoorwaarden anticipeert de koers van Lafarge al ruimschoots op de verwachte synergievoordelen en de betere (winst)vooruitzichten. Mocht er toch nog een kink in de kabel komen, dan dreigt de koers van Lafarge dus stevig in elkaar te stuiken.
VERKOPEN.

 

Fusievoorwaarden onder druk
Bijna een jaar nadat Lafarge een fusie met het Zwitserse Holcim aankondigde, is de operatie nog steeds niet afgerond. Hoewel beide groepen al een pak activiteiten in de etalage plaatsten om te voldoen aan de eisen van Europa inzake concurrentie, doemden er recent toch weer een aantal obstakels op.

 

Terwijl elk aandeel Lafarge zou worden omgeruild tegen één nieuw aandeel Lafarge-Holcim, kwam die verhouding steeds meer in het gedrang. Daar Holcim het voorbije jaar het operationeel een stuk beter deed dan Lafarge (en betere vooruitzichten heeft) en de recente versterking van de Zwitserse frank t.o.v. de euro, eisten de Zwitsers, onder druk van enkele grote aandeelhouders, een voor hen gunstigere ruilverhouding en een grotere zeg in het bestuur van de groep (meer bestuurders én ook de topman!).

 

Nieuwe onderhandelingen
Beide partners besloten daarom om opnieuw rond de tafel te zitten. De Fransen waren bereid de ruilverhouding aan te passen: 1 aandeel Lafarge zal nu nog slechts recht geven op 0,9 aandeel Lafarge-Holcim (belang Lafarge verwatert van 46,8 % naar 44,3 %). Ook zal de fusiegroep niet meer worden geleid door de huidige Lafarge-CEO, maar door een andere persoon afkomstig uit de Lafarge-stal (nog te bepalen). Tot slot krijgen de aandeelhouders, eens de fusie rond (voorzien in juli), ook nog een dividend in aandelen (per 20 aandelen 1 aandeel Lafarge-Holcim).

 

Gebaat bij redding fusie
Mocht de fusie op de klippen zijn gelopen, dan had Lafarge alleen verder gemoeten. En dat was niet meteen de beste optie. Zo heeft Lafarge een pak schulden en goodwill op de balans. Ook de al niet te beste kredietrating dreigde nog voort verlaagd te worden, terwijl Lafarge ook een stuk minder winstgevend is dan Holcim.

 

Koers op het moment van de analyse: 64,16 EUR

 

Lafarge is een Franse groep die wereldwijd een van de marktleiders is op het gebied van de productie en verkoop van bouwmaterialen (cement, beton & toeslagstoffen). De groep is aanwezig in 61 landen. Fuseert met zijn Zwitserse sectorgenoot Holcim.

 

Deel dit artikel