Analyse
Alibaba: interessant na daling? 3 jaar geleden - donderdag 12 maart 2015

Is het Chinese aandeel Alibaba interessant nu het een flinke aderlating heeft ondergaan op de beurs?

Neen. We vinden het aandeel nog steeds te duur en te risicovol. En we zijn ook niet opgezet met het gebrek aan transparantie dat rond het bedrijf hangt.
Vermijden.

 

Sinds begin dit jaar gaat het Alibaba, na een sterk beursdebuut in september 2014, minder voor de wind en verloor het aandeel reeds 20 %. Dat mag niet verbazen want het kwam naar de beurs tegen een zeer hoge koers. De markt hield er immers rekening mee dat de groei uit het verleden zou worden voortgezet.

 

De laatste cijfers die het Chinese internetbedrijf publiceerde, toonden weliswaar een sterke groei aan maar die groei vertraagde door de vertraging van de Chinese economie en een minder sterke groei van de mobiele reclame-inkomsten. En het is nu net dit laatste waarop veel groeihoop is gestoeld. Alibaba kan nog niet als een matuur bedrijf worden beschouwd maar de koers hield wel al rekening met te hoge groeiverwachtingen.

 

Een andere reden van de koersdaling is politiek getint. We haalden dit reeds aan in onze analyse ten tijde van de beursgang in september 2014. In China wordt Alibaba ervan verdacht via zijn platform namaakproducten te hebben verkocht. Alibaba is ook het slachtoffer van manipulatie zoals het versturen van lege postpakketten (die toelaten bepaalde cijfers kunstmatig op te krikken).

 

Deel dit artikel