Analyse
Beleggen in plantages met Socfinasia? 3 jaar geleden - donderdag 19 februari 2015

Wat denken van deze plantageholding die gespecialiseerd is in de productie van rubber en palmolie?

Gezien de huidige situatie is er volgens ons geen enkele reden voor een snel koersherstel. U verkoopt dan ook beter het aandeel Socfinasia.
VERKOPEN.

 

Socfinasia kan gezien worden als de tegenhanger van het Belgische Sipef maar is veel sterker vertegenwoordigd in de rubberproductie. De operationele resultaten zijn erg afhankelijk van de prijzen van die grondstoffen en ook van de wisselkoers van de dollar en de Indonesische roepie.

 

De prijzen van palmolie en vooral van rubber gaan de laatste tijd in dalende lijn. De rubberprijs situeert zich momenteel zowat op het laagste peil sinds jaren, terwijl de prijs van palmolie onder druk staat door de terugval van de olieprijs (palmolie wordt gebruikt als ingrediënt voor biodiesel). Voorts wegen ook de overvloedige oogsten van soja (palmolie kan vervangen worden door soja-olie, beide oliën zijn “compatibel”) op de palmolieprijs.

 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook de beurskoers van Socfinasia al een tijdje in een dalende tendens zit. Het aandeel noteert trouwens op de beurs van Luxemburg, maar de liquiditeit is beperkt.

 

Socfinasia is traditiegetrouw een gulle dividendbetaler. Het dividend ging vele jaren in stijgende lijn maar sinds boekjaar 2013 is er opnieuw een daling (1,60 EUR bruto over boekjaar 2013). En ook over 2014 werd het interimdividend (betaalbaar in november) al gehalveerd van 1 naar 0,50 EUR bruto. Dit is wellicht het signaal dat ook het totale dividend over 2014 zal teruggeschroefd worden…(jaarcijfers 2014 worden midden april gepubliceerd).

 

Koers op het moment van de analyse: 19,55 EUR

 

Socfinasia is een Luxemburgse plantageholding die gespecialiseerd is in de productie van rubber en palmolie.

 

Deel dit artikel