Analyse
Biogen Idec: interessant? 3 jaar geleden - donderdag 18 december 2014

Is het interessant om aandelen van Biogen IDEC te kopen, waarvan de koers in juni 2015 390 USD zou bereiken (huidige koers 332 USD)?

Neen. Houden mag maar kopen raden we u niet aan. Het is immers te laat om te kopen. Bovendien is het aandeel te duur en te riskant.
Ook moet bij een aandelenbelegging de lange termijn primeren en mag men zich niet laten leiden door een uit de lucht gegrepen koersdoel op 6 maanden.
Om in de biotechsector te beleggen, kies voor het fonds
Franklin Biotechnology Discovery Fund A USD of de tracker First Trust Biotechnology Index Fund (maar beperk hun gewicht in uw portefeuille). 

 

Amerikaanse biotech

Biogen Idec (ISIN-code: US09062X1037) is een Amerikaans biotechbedrijf dat middelen tegen immuniteitsziekten (onder meer multiple sclerose), neurodegeneratieve ziektes en bloedziektes ontwikkelt en commercialiseert. Biogen profiteert van zijn marktleiderschap op het vlak van multiple sclerose dankzij zijn drie producten Avonex, Tysabri en Tecfidera.

 

De groep zal echter in 2015 geconfronteerd worden met concurrentie van generieken zoals Copaxone van Teva, een concurrent van het ouder wordende product Avonex. Bovendien zien de vooruitzichten er minder goed uit voor Tysabri gezien de bijwerkingen. En Tecfidera (orale behandeling) kampt met concurrentie van Gilenya van Novartis en Aubagio van Sanofi.

 

Met de komst van nieuwe producten op de markt zouden de ziekteverzekeringen in de VS hun druk op de prijzen kunnen opvoeren. Buiten multiple sclerose heeft Biogen in 2014 twee nieuwe producten gelanceerd op het vlak van bloedziektes, Eloctate en Alprolix. Maar de komst van concurrenten zoals Advate van Baxter zorgen ervoor dat de vooruitzichten niet echt rooskleurig zijn.

 

Te laat en te duur

Het aandeel is er de voorbije twee jaar met 118 % op vooruit gegaan. Op 2 december maakte het nog een forse sprong van 6 % na de aankondiging van uitstekende resultaten van het potentieel middel tegen de ziekte van Alzheimer dat evenwel nog niet echt in een ver gevorderd stadium zit (het risico op een mislukking blijft aanzienlijk).

 

Ondanks de dominante positie van de groep op het vlak van multiple sclerose zijn we van mening dat de markt reeds voldoende rekening houdt met goed nieuws. Eventuele tegenvallers zouden dan weer een flinke aderlating van de koers met zich mee kunnen brengen.

 

Deel dit artikel