Analyse
Fugro: koopwaardig? 3 jaar geleden - donderdag 20 november 2014

De dienstenleveranciers voor de oliesector kregen de laatste tijd rake klappen. Een van deze spelers is Fugro. Gezien de flinke koersbewegingen van het aandeel kan men zich afvragen of het onze interesse verdient.

Gezien de sector vandaag te veel tegenwind heeft, vinden we het aandeel te duur gezien de hoge risico's. Heeft u het aandeel in bezit, dan mag u het houden maar het blijft een gok.
Onze voorkeur binnen de sector gaat uit naar
ION Geophysical. In de oliesector gaat onze voorkeur naar Chevron, BP en Repsol.

 

4 divisies

Fugro is een Nederlandse oliedienstenleverancier gespecialiseerd in terreinanalyse en bodemonderzoek. Zijn expertise wordt aangewend door olieproducten (internationale geïntegreerde groepen). Naast terreinonderzoek levert Fugro tevens de nodige uitrusting om proefboringen uit te voeren en verzorgt het de dienstverlening na de installatie van het materiaal. De groep is dus actief van bij het onderzoek tot de effectieve exploratie.

 

Fugro kan worden onderverdeeld in 4 divisies: Geo-onderzoek (uitrusting), Survey (vloot), Subsea Services (onderzeese activiteiten) en Geoscience (joint-venture met CGG). De ontwikkeling van de groep is de voorbije jaren ondersteund door de forse hausse van de investeringen door de oliesector.

 

Eerst koersdaling dan forse opstoot

Fugro heeft net als de hele sector van de oliedienstenleveranciers te kampen met het feit dat oliegroepen op hun investeringen beknibbelen, en dit als gevolg van de daling van de olieprijs.

 

Bijgevolg moest Fugro eind oktober zijn marges voor de divisies Geo-onderzoek, Survey en Geoscience terugschroeven. Erger is dat de groep door de druk op de cashvoorraad en om de balans te beschermen haar dividend heeft opgeschort.

 

Dit slecht nieuws heeft de koers begin november doen terugvallen tot 10 euro (t.o.v. meer dan 40 euro begin 2014). Op 10 november is het aandeel vrij spectaculair gestegen nadat concurrent Boskalis had bekendgemaakt een belang van bijna 15 % te hebben genomen in het bedrijf. Een openbaar bod hoort dus tot de mogelijkheden.

 

Koers op het moment van de analyse: 20,58 EUR

 

Deel dit artikel