Analyse
Penny stocks: gevaar! 3 jaar geleden - donderdag 16 oktober 2014

Gezien het huidig optimisme op de beurzen (vooral in de VS) en de heropflakkering van (vaak succesvolle) beursintroducties van start-ups, liggen oplichters nu meer dan ooit op de loer om goedgelovige beleggers eens flink in het ootje te nemen.

We raden u aan deze erg volatiele en te illiquide aandelen te vermijden. Uiteraard zult u ook wel begrepen hebben dat, hoewel onze basisportefeuille voor 10 % belegd is in Amerikaanse aandelen, wij ons onder geen beding op dit dubieuze marktsegment begeven. 

 

Bent u ooit eens aan de verleiding bezweken om één van die talrijke kleine aandelen te kopen, waarvan de geweldige vooruitzichten via mail of op een gespecialiseerd forum worden verheerlijkt? Deze penny stocks noteren onder de 5 USD en hun beurskapitalisatie bedraagt vaak hoogstens een paar miljoen. Ook worden ze buiten beurs verhandeld (ook wel, "over the counter" genoemd), dit betekent niet via een gereguleerd beursplatform.

 

Wie droomt er nu niet van om een aandeel te kopen (alvorens het aan bekendheid toeneemt) tegen zo'n 0,1 USD om het een paar maanden later tegen 2 of 3 USD te verkopen? Oplichters spelen hier handig op in en organiseren allerlei online acties om bedrijven, die op dat moment erg in zijn, allerlei lof toe te zwaaien. Recente voorbeelden hiervan zijn Cynk Technology (sociale netwerken) en Vapor Hub International (elektronische sigaret).

 

Probleem is echter dat wanneer een beurswaakhond zich vragen begint te stellen over het dubieuze aandeel, het vaak te laat lijkt te zijn. Het aandeel blijkt dan een lege schelp (weinig of geen activa, omzet), de koers stort in en op één, twee, drie is de belegger alles kwijt. Uiteraard heeft de oplichter net voor de koersdaling zijn winsten opgestreken en heeft hij al lang zijn biezen gepakt.

 

Het succes van dergelijke valstrikken berust op de goedgelovigheid en hebzucht van de kleine belegger. Hoewel er over dergelijke aandelen maar weinig informatie voorhanden is (geen opvolging door analisten van erkende instellingen), volstaat het de jaarresultaten van dergelijke bedrijven in te kijken om te beseffen dat er iets mis is.

 

Deel dit artikel