Analyse
Is het Franse aandeel CGG een interessante koop? 3 jaar geleden - woensdag 6 augustus 2014

De koers ligt op zijn laagste punt van de laatste 10 jaar. Een koopje?

Neen. Het is nog te vroeg. Niet kopen.
Geef de voorkeur aan ION Geophysical dat actief is in dezelfde sector. Dit aandeel is gezien zijn huidige lage koers bijzonder interessant
.

CGG (voorheen CGG Veritas) is een Frans bedrijf gespecialiseerd in seïsmisch onderzoek en geofysische uitrustingen. Gezien zijn klanten, de oliemaatschappijen Total, Chevron ..., de laatste tijd minder uitgeven aan exploratie en de groep niet in staat is om zich hieraan aan te passen, is de beurskoers van CGG fors teruggevallen.

En hoewel de groep toegegeven heeft dat 2014 een moeilijk jaar zou zijn, blijft de koers gevaarlijk wegzakken. Ook waren de laatste halfjaarresultaten alles behalve schitterend. Zo zakte de activiteit toen met niet minder dan 21 %.

Bijgevolg besloot CGG zware herstructureringen door te voeren om de schade te beperken. Niettemin blijven de vaste kosten hoog liggen en zullen de volgende kwartalen geen soelaas brengen.

Hoewel het aandeel goedkoop is, is het volgens ons te vroeg om te besluiten dat alle huidige moeilijkheden en/of mogelijke nieuwe tegenslagen in de koers verrekend zijn. Bijgevolg menen we dat CGG niet koopwaardig is. Bovendien neemt het risico op geannuleerde bestelling alsmaar toe naarmate het bedrijf zwakker wordt (afstoting activa, ontslagen, herschikking van de schuld...). Daarnaast keert CGG geen dividend uit.

 

 

Koers op het moment van de analyse: 7,50 EUR

Deel dit artikel