Analyse
Lotus Bakeries: koers loopt voor op feiten 4 jaar geleden - woensdag 11 juni 2014

Op één jaar tijd stegen de verkopen van speculaaspasta bij Sainsbury in het VK met… 529 %! Maar naast deze anekdote (het VK vertegenwoordigt slechts 0,5 % van de verkopen) is eigenlijk het hele parcours van Lotus Bakeries vrij indrukwekkend.

Gezien de huidige koers zou een ontgoocheling echter tot een zware afstraffing leiden. Strijk uw winst op.
VERKOPEN

 

Wilt u beleggen in de voeding, kies dan voor het fonds KBC Eq. Fund Food & Personal Prod of voor Bell, de Zwitserse vleesspecialist, als u een hoger risico aanvaardt.

 

Slimme strategieswitch

Zo'n 10 jaar geleden trok Lotus Bakeries zich terug uit de productie voor grote verdelers (private label), die te weinig rendabel was, om te focussen op zijn eigen, meer winstgevende merken (Lotus, Annas, Dinosaurus sinds 2013…). Een strategie die d.m.v. marketingcampagnes en nieuwigheden heeft geloond. Zo slaagde Lotus erin om op een mature markt steeds meer marktaandeel in te palmen en zijn winstgevendheid te versterken.

 

Nieuwe groeipolen?

Probleem is dat de marges al een paar jaar hun hoogtepunt hebben bereikt en ±20 % boven de mediaan van de markt liggen. Ook slagen talrijke multinationals uit de sector er niet in de niveaus van Lotus Bakeries te halen. Bijgevolg zal de omzet de toekomstige winstgroei moeten voeden. Maar gezien de groep al een uitgebreid marktaandeel aanhoudt op haar 2 kernmarkten (België en Nederland: 60 % van de verkopen), moet ze absoluut internationaal uitbreiden en/of nieuwe merken lanceren/overnemen. Afgezien van de overname van het Belgische Biscuiterie Willems was de 7 %-groei in 2013 enkel te danken aan de internationale ontwikkeling en de lancering van Dinosaurus.

 

En nu?

Lotus is financieel kerngezond en in staat zijn ambities te bekostigen. Maar al boekt het dit jaar ±40 EUR winst per aandeel (36,5 EUR in 2013), toch lijkt het aandeel ons te duur. De koers vertoont immers een premie van 15 à 20 % t.o.v. de grote multinationals uit de sector, zelf verre van goedkoop. En het is niet het magere dividendrendement (minder dan 1 % netto verwacht) dat de koers in geval van een minder optimistisch scenario zal stutten. Elke ontgoocheling zal ongetwijfeld leiden tot een fikse koersafstraffing.

 

Koers op het moment van de analyse: 926,45 EUR

 

Deel dit artikel