Analyse
Beleggen in medische robotica? 3 jaar geleden - woensdag 28 mei 2014

Beschikt de sector over een interessant groeipotentieel?

In de medische wereld is het gebruik van robots op zich niet nieuw, al staat de technologie nog in zijn kinderschoenen. Bijgevolg kan men ervan uitgaan dat de sector over een aanzienlijk groeipotentieel zou kunnen beschikken.
Toch telt de sector volgens ons geen koopwaardige aandelen.
Niet kopen of verkopen:
Intuitive Surgical en Globus Medical (deze aandelen zijn te duur); Mazor Robotics, Hansen Medical, Stercotaxis, Accuray, Titan Medical, MedTech (deze aandelen zijn te risicovol); Robo-Stox Global Robotics and Automation Index (tracker met weinig potentieel)
Houden:
Covidien, Johnson&Johnson, Medtronic, Stryker en Zimmer.

 

Veelbelovende sector

In de 20e eeuw droegen robots ongetwijfeld toe tot de ontwikkeling van de industrie en namen ze vaak moeilijkere en/of gevaarlijkere taken voor hun rekening. Maar hoewel ze vroeger voor routine taken werden ingeschakeld, worden ze nu beschouwd als volwaardige medewerkers. Zo kunnen ze de mens vervangen en precieze, ingewikkelde operaties uitvoeren. Dit is onder meer het geval in de geneeskunde en chirurgie. Medische robots verschenen voor het eerst ten tonele in de jaren 80 en vandaag worden dankzij hun hulp jaarlijks duizenden operaties uitgevoerd (vooral in de VS). En dit is slechts een begin. Naast chirurgische interventies kan de robotica in de geneeskunde nog op talrijke andere behoeftes inspelen: op het vlak van protheses, exoskeletten (waardoor motorisch gehandicapten opnieuw kunnen stappen of voorwerpen tillen), bewaking, assistentie aan personen...

 

Voordelen en obstakels

Medische robots worden voor diverse doeleinden ingezet. Zo bieden ze chirurgen meer werkcomfort en precisie. Ook kunnen ze ervoor zorgen dat patiënten minder pijn lijden en minder risico lopen op infectie en postoperatieve complicaties. Ziekenhuizen die met medische robots werken, genieten dan weer meer concurrentiekracht en een beter imago.

 

Nadeel is wel dat aan de technologie een duur prijskaartje hangt. Zo kost een robot 1 à 2 miljoen euro. En jaarlijks kost het onderhoud nog maar eens ±10 % van de aankoopprijs. Daarnaast zijn medische verbruiksgoederen per operatie goed voor duizenden euro's. Een investering die voor vele ziekenhuizen onbetaalbaar is. Vooral gezien budgetten in deze moeilijke tijden strak worden beheerd.

 

Bovendien is de technologie in de medische wereld nog vrij omstreden. Robots worden immers erg vaak beschouwd als een interessant hulpmiddel (vooral voor chirurgen) maar vormen daarom nog geen onmisbare apparatuur (of ten minste nog niet).

 

Sectorspelers

Maar als medische robots nu nog vrij duur zijn, dan is dit vooral omdat de markt nog maar weinig sectorspelers telt. Bijgevolg is er weinig concurrentie en blijven de prijzen hoog. Niettemin zou de sector gezien zijn winstgevendheid in de toekomst wel eens nieuwe actoren kunnen aantrekken met op termijn een prijsdaling.

 

Intuitive Surgical

Deze Amerikaanse groep is de huidige marktleider. Ze is verantwoordelijk voor de commercialisering van het chirurgische robotsysteem da Vinci, dat chirurgen helpt minder invasieve operaties uit te voeren voor talrijke pathologieën. In de loop van de laatste 10 jaar klommen de verkopen van het bedrijf, dankzij zijn quasi-monopolie, met 32 % per jaar terwijl zijn winst jaarlijks met 38 % toenam. De bedrijfsmarge steeg dan weer van 15 % in 2004 tot ±40 % in de laatste 4 jaar.

 

Covidien en Johnson&Johnson

Deze bedrijven bieden minder dure apparatuur aan dan het Intuitive Surgical, wat een rem zet op de verkopen van deze laatste.

 

Mazor Robotics, Hansen Medical, Stercotaxis, Accuray (VS), Titan Medical (Canada), MedTech (Frankrijk).
Deze bedrijven zijn veel kleiner en (nog) niet winstgevend. Over de toekomst van hun technologie bestaat dus nog onzekerheid.

 

Medtronic en Zimmer zijn actief in beeldgestuurde chirurgie.

Stryker kocht in 2013 Mako Surgical, dat actief is in orthopedische robotarmen.

Globus Medical nam Excelsius Surgical over dat gespecialiseerd is in robots voor operaties van de wervelkolom en de hersenen.

 

Beleggingsfondsen?

Er bestaan geen beleggingsfondsen gespecialiseerd in deze sector. Dit is echter geen verrassing gezien het geringe aantal bedrijven actief op deze markt.
Slechts één tracker mikt op de roboticasector: Robo-Stox Global Robotics and Automation Index. Helaas is de tracker fors blootgesteld aan bedrijven die te weinig winstgevend, fragiel en risicovol zijn.

 

Deel dit artikel