Analyse
Floridienne: holding in turnaround 4 jaar geleden - vrijdag 4 april 2014

In principe zal de holding in 2014 opnieuw met winst aanknopen.

Het verlieslijdende Floridienne Chimie is uit de balans gelicht. Hierdoor nemen de verkopen met ±12 %af. Wel zouden de 3 overige activiteiten nu winstgevender moeten zijn. In 2014 zou de holding opnieuw met winst moeten aanknopen. De koers (72 EUR), nog steeds lichtjes onder de boekwaarde, weerspiegelt grotendeels het begin van de turnaround. De verkopen en de winstgevendheid zullen in de toekomst significant moeten toenemen om de koers te boosten.
Enkel HOUDEN voor de lange termijn.

 

Resultaten 2013
Na een verlies per aandeel van 18 EUR in 2012 sloot Floridienne 2013 opnieuw met verlies af (-21,5 EUR). Voor het 2e jaar op rij is er geen dividend. De holding hoopte op een evenwicht tegen het 2e halfjaar maar slaagde hier niet in. 2013 leed onder het 59,8 %-belang in het filiaal Floridienne Chimie (additieven voor pvc, zonnepanelen) dat onder bescherming tegen schuldeisers staat omdat het niet in staat was het verbod op lood in zijn producten en de crisis in de bouw- en zonnepanelensector te boven te komen. Het filiaal draait al 5 jaar verlies, is nu gedeconsolideerd en zal geen impact meer hebben op de resultaten. Maar zelfs zonder Floridienne Chimie en het verlies door een rechtsgeschil bij 5N Plus (vandaag verkocht), had de holding 2013 toch met een verlies van ±0,7 EUR afgesloten.

 

Vooruitzichten
In de chemie is het filiaal SNAM (recyclage van metalen, verantwoordelijk voor de verliezen buiten Floridienne Chimie) vandaag geherstructureerd, waardoor het in 2014 geen verlies meer zou moeten draaien. In de voeding staan de marges onder druk maar verovert Floridienne marktaandeel. De biologiepool (grootste potentieel) is winstgevend sinds 2013. De inspanningen van de laatste jaren (o.a. in de productie van insecten, een alternatief voor pesticides, en plantaardige enzymen) beginnen hun vruchten af te werpen. De holding is optimistisch en mikt op winst in 2014. Wel zal dit o.i. erg beperkt zijn. En gezien de holding nog haar schuldenberg wilt afbouwen, zou een significant dividend nog een tijd je kunnen uitblijven. Enkel houden voor op de lange termijn.

 

Koers op het moment van de analyse: 70,00 EUR

 

Floridienne is een familiale holding, actief in diverse industriële nicheactiviteiten, die onder 3 pijlers vallen: chemie, voeding en biologie. Het mikt op nichemarkten waar het op regionaal, Europees of wereldwijd vlak de 1e plaats tracht te bekleden.

 

Deel dit artikel