Analyse
Quest for Growth: opnieuw een dividend 4 jaar geleden - donderdag 6 februari 2014

Tijdens een recente stemming op onze site koos u uit de Belgische aandelen voor Quest for Growth.

Na een onderbreking van 5 jaar en een uitstekend eindejaar 2013, is de groep immers in staat opnieuw een dividend uit te keren van 1,15 EUR netto, wat een recordrendement betekent van 13 % netto. Is het aandeel dan koopwaardig? Neen. Voor een gelijkaardige belegging kiest u beter voor Gimv.

 

Quest for Growth (QfG) is een privak. Zijn beperkte portefeuille (125 miljoen) is voornamelijk in Europa geïnvesteerd en omvat 26 beursgenoteerde aandelen (voor 60 %), niet-beursgenoteerde aandelen (private equity) via rechtstreekse participaties en fondsen (36 %) en liquiditeiten. Zijn intrinsieke waarde bedraagt momenteel ±11 EUR.

 

Verliezen weggezuiverd

In 2013 compenseerde het uitstekende rendement van de genoteerde participaties (+30 %) het magere resultaat van de directe participaties uit de private equity-tak. De winst bedroeg 1,60 EUR per aan-deel en de privak kon zo al de verliezen opgestapeld tijdens de crisis van 2008 wegzuiveren. Krachtens de wet op de privaks kan QfG, nu zijn verliezen verdwenen zijn, opnieuw een dividend uitkeren. Volgens de statuten moet het 90 % van zijn winst uitkeren. In dit geval zal het dividend dus 1,15 EUR netto bedragen (uitkering op 27/03).

 

Te kleine decote

Sinds 2013 klom de intrinsieke waarde 19 % terwijl de koers met 51 % hoger schoot! De decote is immers gesmolten naarmate er opnieuw hoop was op een dividend. De laatste jaren bedroeg de decote ±40 % maar tegenwoordig is dit nog slechts 20 % (gemiddeld niveau van voor de crisis 2008). En gezien de matige resultaten uit de private equity-poot is het onwaarschijnlijk dat de decote nog verder zal krimpen. Bovendien zijn de genoteerde participaties niet bijster interessant.

 

Voor een gelijkaardige belegging kiest u beter voor Gimv.

Al bedraagt de decote slechts 9 %, deze holding draagt een lager risico. Zijn portefeuille is ook meer gediversifieerd (75 directe participaties + 20 % van de portefeuille is belegd in fondsen). Daarnaast lag het gemiddelde rendement in het verleden 2 maal hoger (7,3 % per jaar over de laatste 10 jaar). In tegenstelling tot QfG beschikt Gimv over overvloedig veel liquiditeiten, waardoor het dividend zo goed als gewaarborgd is (nettorendement: 5 % netto). Overigens maakt Gimv deel uit van de aandelen die we aanraden voor hun gul dividend.

 

Koers op het moment van de analyse: 8,80 EUR

 

Deel dit artikel