Analyse
Pandamania bij Pairi Daiza 4 jaar geleden - vrijdag 28 februari 2014

De aandelenkoers van het Belgische dierenpark Pairi Daiza is de laatste dagen door het dak gegaan na de aankomst van twee panda’s en de mediagekte die ermee gepaard ging.

Laat u niet verblinden door de euforie. Als u sympathie heeft voor panda’s dan kunt u overwegen een bezoekje te brengen aan Pairi Daiza. Maar er vandaag in beleggen, is een brug te ver: de koers noteert reeds tegen vier keer de boekwaarde terwijl het nettodividend slechts 1,5 % bedraagt.
HET AANDEEL IS VEEL TE DUUR, NIET KOPEN.
HEEFT U HET AANDEEL IN PORTEFEUILLE, STRIJK DAN UW WINST OP.

 

Koers op het moment  van de analyse : 74 EUR

 

Bezoekers voor de panda’s

Het is een feit dat het project om twee panda’s in Pairi Daiza onder te brengen gekend was en de aankomst van de twee ‘knuffeldieren’ al op het programma stond sinds september 2013. Maar de overweldigende media-aandacht van de laatste dagen hebben heel wat beleggers verheugd. Sinds 1 januari 2014 is het aandeel van Pairi Daiza op Euronext Brussel verdubbeld!

Beleggers rekenen er blijkbaar op dat de twee nieuwelingen het aantal bezoekers en de inkomsten van het park de hoogte zullen injagen. Als we even kijken wat er gebeurde bij vergelijkbare gebeurtenissen in andere parken dan kan het aantal bezoekers dit jaar met 60 % zelfs met 100 % toenemen. Maar gokken hoeveel extra bezoekers het tweetal zal lokken is niet gemakkelijk gezien Pairi Daiza toch reeds 1,2 miljoen bezoekers per jaar ontvangt.

Lucratieve panda’s?

Financieel gezien is de investering van Pairi Daiza meer dan gerechtvaardigd. Op basis van een bondige berekening zal het verblijf van het koppeltje over 15 jaar (onderhoud, onderkomen, verzekeringen…) ongeveer 2,2 miljoen euro per jaar bedragen. Als we dit cijfer tegenover de ticketinkomsten van 2013 plaatsen dan kunnen we concluderen dat een eenvoudige verhoging van de toegangstickets met 10 % volstaat om de kosten te dekken.

Het moet wel gezegd dat het uitstekende jaar 2013 heeft kunnen rekenen op zeer goede weersomstandigheden: het aantal bezoekers is vorig jaar gestegen met 30 % op jaarbasis tot 1,243 miljoen! Zal het aantal bezoekers dit jaar, zoals beleggers en de beurs hopen, fors toenemen? Pairi Daiza speelt op veilig en rekent voor 2014 op 1,350 miljoen bezoekers. We zijn echter van mening dat zelfs 1,5 miljoen bezoekers zeer ontgoochelend zou zijn.

 

Het is evenwel bijna zo goed als zeker dat de winst van 2014 hoger zal liggen dan die van de voorbije jaren. En daarna? Eens het enthousiasme is gaan liggen, zal die winst niet wat terugvallen? Ja, dat zal onvermijdelijk zo zijn.

 

Deel dit artikel