Analyse
Euronext Brussel: waarom wordt de handel soms tijdelijk opgeschort? 4 jaar geleden - donderdag 6 februari 2014

In de namiddaghandel van vrijdag 24 januari viel Euronav op een bepaald ogenblik zo’n 9 % terug. Plots was er geen handel meer mogelijk. Dit heeft ongeveer een kwartier geduurd. Daarna was er opeens opnieuw handel. Maar wat is er nu eigenlijk gebeurd?

Rust inbouwen

Euronext Brussel maar ook andere beurzen hebben over de jaren heen bepaalde dammen opgeworpen als een aandeel te grote koersschommelingen ondergaat tijdens de handelsdag. Zodoende kan een aandeel opnieuw op adem komen en in rustiger vaarwater terechtkomen.

 

Om dit te bereiken worden automatisch tijdelijke handelsonderbrekingen ingesteld. Deze kunnen enkele minuten in beslag nemen. Er is dan geen handel mogelijk maar het centrale orderboek blijft tijdens die periode wel aan- en verkooporders opnemen. Het systeem gaat op zoek naar een evenwicht en eenmaal dat is bereikt, gaat de handel verder.

 

Wat is er dan op 24 januari met Euronav gebeurd?

Toen de koers om 16u.49 plots 9,10 EUR bereikte, werd de handel stopgezet. De markt voor het aandeel ging terug in vooropening (orders komen in centraal orderboek en markt zoekt evenwicht). Om 17u.01 was er opnieuw handel, tegen 9,17 EUR: ruim 22.000 stuks gingen toen over de toonbank.

 

Het feit dat de handel om 16u49 is gestopt, is geen toeval. Euronav opende de handelsdag op 10,09 EUR. Automatisch gebruikt het handelssysteem deze koers als referentiepunt. Van deze openingskoers kan het aandeel gedurende de dag maximaal 10 % afwijken, zowel naar boven als naar beneden.

 

Gezien het aandeel buiten de 10 %-marge dreigde te springen, werd de handel stilgelegd. Toen 9,10 EUR werd aangetikt, gingen de lichten voor Euronav dus automatisch uit. Eenmaal er opnieuw een koers mogelijk was, heeft het systeem opnieuw een automatische bandbreedte van 10 % berekend (rekening houdend met de eerste koers, 9,17 EUR). De koers kon dus verder zakken tot 8,25 EUR vooraleer de handel opnieuw zou worden opgeschort. Dit gebeurde echter niet en Euronav sloot de handelsdag af op een koers van 9,33 EUR.

 

Deel dit artikel