Analyse
Rabobank Certificaten: beursgang 4 jaar geleden - dinsdag 28 januari 2014

Op maandag 27 januari is het voor iedereen mogelijk geworden om coöperant van de stichting boven Rabobank te worden. Tot nu toe was dit enkel mogelijk voor Nederlandse klanten van de bank.

We raden u echter aan om geen certificaten te kopen.

 

Voorheen

Voor 27 januari was het enkel mogelijk om als klant van Rabobank Nederland ledencertificaten aan te kopen. Deze certificaten, uitgegeven door de stichting boven de bank zelf, waren niet beursgenoteerd maar werden eens per maand verhandeld via een interne markt. De koers werd bepaald afhankelijk van vraag en aanbod en kon hoger of lager zijn dan de nominale waarde van 25 EUR (een verschil met sommige deelbewijzen van Belgische coöperatieven die niet van waarde kunnen veranderen).

 

Tot midden 2013 was alles in orde en noteerden de certificaten lichtjes boven de uitgifteprijs (er werden nauwelijks stukken verhandeld). Maar toen Rabobank in het oog van de storm rond de zogenaamde Libor-affaire terechtkwam, werden steeds meer coöperanten ongerust. Op enkele weken tijd boden ze miljoenen stukken aan. Dat de koers niet onder de nominale waarde 25 EUR wegzakte, mag een klein mirakel worden genoemd. Rabobank, dat de verhandelingen in goede banen moest leiden, wist als tegenpartij enkele instutionelen te overtuigen waardoor deze laatste de stukken opkochten.

 

Wijziging

Op maandag 27 januari kregen de ‘Rabobank Certificaten’ (de nieuwe officiële naam van de stukken) een beursnotering op Euronext Amsterdam. De effecten kunnen dus de hele handelsdag worden verhandeld en de koers kan dus dagelijks schommelen. Belgische ingezetenen kunnen dus nu ook dergelijke certificaten kopen wat voorheen niet het geval was. Vier maal per jaar wordt een vergoeding uitgekeerd (eerste zal op 29 maart 2014 gebeuren). De jaarlijkse minimumvergoeding die berekend wordt op de nominale waarde van 25 EUR is vastgelegd op 6,5 % bruto.

 

Niet interessant

Hoewel Rabobank een zeer solide bank is en over een hoge kredietwaardigheid beschikt, kan de Libor-affaire nog een tijdje voor oprispingen zorgen. Een koersdaling behoort tot de mogelijkheden. Bovendien koopt u certificaten van de stichting boven Rabobank die de bankinstelling achtergestelde obligaties verstrekt. Mocht er iets gebeuren met de bank dan staat u als houder achteraan in de rij. We kunnen het dan ook moeilijk omschrijven als een defensieve belegging.

 

Op het rendement van 6,5 % bruto moet wel de Belgische roerende voorheffing van 25 % worden betaald (het effect wordt beschouwd als een obligatie door de wetgever). Netto houdt u dan 4,875 % over, te weinig voor een effect dat we beschouwen als een eeuwigdurende en achtergestelde obligatie.

 

Deel dit artikel