Analyse
Beleggen in robotica? 4 jaar geleden - donderdag 10 oktober 2013

In welke mate is een belegging op het vlak van robotica interessant?

We hebben voor u een analyse gemaakt van de belangrijkste spelers op het vlak van robotica en automatisering (van industriële processen). We kunnen u direct meegeven dat de koersen van de betrokken aandelen hebben geprofiteerd van de verbetering van de economische vooruitzichten en dat de sector (zeer cyclisch) niet aantrekkelijk meer is. We hebben geen koopadvies in de sector.
Deze activiteiten zijn trouwens bij verschillende grote groepen die we aanraden, zoals bijvoorbeeld General Electric, aanwezig.

 

Hieronder vindt u enkele namen die we onder de loep hebben genomen door de waardering tegenover de winstvooruitzichten te plaatsen.

 

– Yaskawa (Japan, industriële robotica): niet kopen.
– Fanuc (Japan, onderzoek en ontwikkeling automatiseringssystemen): niet kopen
– Kuka (Duitsland, industriële robotica en automatiseringssystemen): zwak dividendrendement; niet kopen.
– ABB (Zwitserland, engineering): houden.
– Rockwell (VS, procedures en software voor productie en kwaliteitscontrole): interessant bedrijf maar de koers houdt reeds rekening met de mooie vooruitzichten.
– Brooks Automation (VS, uitrusting voor de productie van halfgeleiders, voorraadsystemen…): het aandeel is goedkoop maar op het vlak van halfgeleiders verkiezen we Intel of Texas Instruments.
– Stryker (operatiemateriaal) neemt Intuitive Surgical (robotten voor chirurgische ingrepen) over tegen een te hoge prijs; niet kopen.
– iRobot (VS, militaire robotten voor de neutralisatie van explosieven, huishoudrobotten...); niet kopen.

 

Deel dit artikel