Analyse
Deutsche Bank: vermageringskuur 4 jaar geleden - donderdag 8 augustus 2013

Na een zeer goed jaarbegin, ontgoochelen de laatste kwartaalcijfers.

De evolutie van de investeringsbanken is verre van rustig.
Hoewel de koers van Deutsche Bank slechts 9 % is gestegen sinds januari, minder dan de concurrenten UBS (+24 %) en BNP Paribas (+13 %), is zijn potentieel beperkt.
Duur aandeel.
VERKOPEN.

In het tweede kwartaal is de winst per aandeel met 50 % teruggevallen tot 0,33 EUR door nieuwe lasten die te maken hebben met rechterlijke procedures. Het resultaat van de afdeling investeringsbankieren ontgoochelt eveneens door de blootstelling aan Europa. De Amerikaanse concurrenten (Goldman Sachs, Morgan Stanley…) hebben beter gedaan op hun eigen markt.

De soliditeit van de groep is in april na de kapitaalverhoging versterkt maar nieuwe inspanningen zijn nodig. Om zich in orde te brengen met de nieuwe regels, zal Deutsche Bank de taille van zijn balans met 13 % tegenover het einde van 2012 verminderen. Dit zal ervoor zorgen dat bepaalde inkomsten verdwijnen (kredieten, beleggingen op de beurzen…). Dit zou volgens de groep een winstderving van zo’n 0,30 EUR per aandeel kunnen meebrengen (kan nog opwaarts worden aangepast).

We verlagen onze winstvooruitzichten tot 2,50 EUR per aandeel voor 2013 (tegenover 3 daarvoor) en 3,50 EUR voor 2014 (tegenover 3,80).


Koers op het moment van de analyse : 33,86 EUR


 

Deutsche Bank is eerst en vooral een zakenbank (diensten aan bedrijven, trading). Daarnaast is ze ook een retailbank en een privé bank (vermogensbeheer, nummer één in Duitsland).


Deel dit artikel