Analyse
Siemens: afstotingen ter compensatie 5 jaar geleden - maandag 8 juli 2013

Het economische herstel in Europa blijft uit en de groep zal haar doelstellingen voor 2014 moeilijk kunnen bereiken. Ter compensatie gaat ze sneller activa afstoten.

De koers zal hieronder lijden. Te duur.
Verkopen.

 

Om aan de Europese crisis te ontsnappen, ontplooit de groep zich verder in de groeilanden. Hoewel ze in Azië snel kon doorbreken, boert de omzet nu achteruit als gevolg van de prijsdalingen opgelegd door de Chinese concurrentie. Om haar marges af schermen, wil ze kosten besparen, zich reorganiseren enz.. Maar de impact van die maatregelen is nog niet voelbaar, dus zal Siemens zijn tegen 2014 beoogde bedrijfsmarge waarschijnlijk niet bereiken (12 %, 8,8 % op 30/04/13). Zonder groei kan de groep haar schuldenberg echter niet verder aflossen (nu: 56 %). Dus voorziet ze afstotingen om dit te compenseren. Zo zal de verkoop van een belang in de joint-venture met Nokia 1,7 miljard euro opbrengen (lage valorisatie). Met de beursgang van Osram (verlichtingstak) op 8 juli zou Siemens zijn schuld verder kunnen aflossen. Voor 10 aandelen van Siemens zou u 1 aandeel van Osram kunnen krijgen. We raden u echter aan om de Osram-aandelen te verkopen. De groep kreunt namelijk onder een zware schuldenberg en een zwakke marge. Voor dit boekjaar behouden we onze winstramingen op 5,02 EUR per aandeel. Voor het volgende boekjaar verlagen we ze echter tot 4,94 EUR (t.o.v. 5,22 voorheen).


Koers op het moment van de analyse: 78,00 EUR

 

Het Duitse conglomeraat Siemens is actief in automatisering, elektrische, medische en communicatie-uitrustingen, … ; 53 % van de omzet wordt gerealiseerd in Europa, 28 % in Amerika en 19 % in Azië.

 

Deel dit artikel