Analyse
Coca-Cola of Pepsi? 5 jaar geleden - donderdag 4 juli 2013

Welke van deze 2 aandelen kan het best uw dorst naar rendement lessen?

De twee Amerikaanse giganten en concurrenten Coca-Cola en PepsiCo hebben op het vlak van koers/winst-verhouding en dividendrendement een vergelijkbaar profiel.
Wel is Coca-Cola een kwalitatief aandeel met een laag risico (2) en is het correct gewaardeerd. Houden.
De troeven van PepsiCo zijn in de koers verrekend maar het aandeel waarborgt geen zekerheid. Niet kopen dus.

 

Hetzelfde drankje…

Beiden hebben een sterke reputatie, een echte troef in deze onzekere tijden. Ook bewezen ze dat ze hun verkoopprijzen doelgericht kunnen optrekken mits een aangepast kostenbeheer. Beiden genereren veel liquiditeiten, die ze op een evenwichtige manier aanwenden om te investeren, dividenden uit te keren en aandelen in te kopen.

 

... en toch anders!

Toch zijn de groepen niet zorgenvrij: strijd tegen obesitas in de ontwikkelde landen, stijging van de grondstofprijzen... Zorgen die Coca-Cola beter aanpakt dan Pepsi. Van 2009 tot 2012 bedroeg de jaarlijkse winststijging per aandeel 10 % (Pepsi minder dan 2 %). Ook is Coca-Cola meer aanwezig in de groeilanden en beschikt het over een betere winstgevendheid en marketingstrategie. Pepsi, afgeremd door de grotere diversificatie van zijn producten (drank en snacks), hinkt achterop. En de inspanningen om de achterstand weg te werken, wogen op de winst.

 

Minder sprankelend

– Coca-Cola is aanwezig in meer dan 200 landen en boekt 70 % van zijn omzet buiten de VS (Pepsi minder dan 50 %). Ook doet het al sinds ruime tijd regelmatige investeringen, zelfs tijdens de crisis. De groep is tevens beter gepositioneerd in landen met een opkomende middenklasse (Brazilië, China, India). Haar doelstelling, de activiteit tussen 2010 en 2020 verdubbelen zonder aan de winstgevendheid te tornen, is volgens ons haalbaar.
– Pepsi beschikt over minder groeipotentieel dan Coca-Cola: zijn innovaties zijn niet altijd even succesvol en zijn overnames in de groeilanden (o.a. Rusland) duur. Zijn toekomst op middellange termijn is dus vrij onduidelijk.

 

Deel dit artikel