Analyse
KBC Ancora: een alternatief voor KBC? 5 jaar geleden - dinsdag 7 mei 2013

Dat het weer stukken beter gaat met bankverzekeraar KBC vertaalde zich het voorbije jaar overduidelijk in de koers. Ook moederholding KBC Ancora liet zich niet onbetuigd en surfte vrolijk mee.

In juni 2012 raadden we aan doorwinterde beleggers KBC Ancora aan als gok op het verhoopte herstel van KBC. Met een koersstijging van 130% was dat een voltreffer. Hoewel de onderwaardering nu hoger ligt dan een jaar geleden (±27 %) en de vooruitzichten voor KBC er vrij gunstig uitzien (maar toch onzeker blijven), vinden we nochtans dat de koers daar nu al voldoende rekening mee houdt.
U mag zowel KBC als KBC Ancora houden (hoog risico: 5).

 

KBC Groep versus KBC Ancora

KBC Ancora heeft behalve wat liquiditeiten, maar één actief in portefeuille: aandelen van KBC Groep. Het lot van KBC Ancora is dus volledig verbonden met dat van de bankgroep en ook de koers zal normaliter dezelfde bewegingen maken. Doordat KBC Ancora niet over de financiële middelen beschikte om deel te nemen aan de kapitaalverhoging van KBC in december jl., zag ze wel haar belang verwateren tot 19,7% tegenover circa 23% daarvoor. Voor elk aandeel KBC Ancora heeft de holding 1,05 aandeel KBC in portefeuille.

 

Intrinsieke waarde en decote

Om het pakket KBC-aandelen te financieren moest KBC Ancora zich diep in de schulden steken (momenteel bedragen die uitstaande schulden min liquiditeiten 8,32 EUR per aandeel). De intrinsieke waarde bedraagt aldus 24,07 EUR (1,05 maal de koers van KBC verminderd met 8,32 EUR). Tegen de huidige beurskeurs levert dit een onderwaardering op van 38,56%.

 

Opnieuw een dividend in zicht?

Nu KBC stilaan de crisis achter zich laat en opnieuw (normale) dividenden gaat uitbetalen (in 2014, over boekjaar 2013 zal er echter geen dividend zijn) kan KBC Ancora de opgestapelde verliezen van de voorbije jaren aanzuiveren. Deze dividenden zijn immers de enige inkomstenbron terwijl de voorbije jaren ook intresten en werkingskosten moesten betaald worden. O.i. zal dit vanaf 2015 het geval zijn, zodat in de tweede helft van dat jaar opnieuw een klein dividend (we schatten 0,07 EUR netto) mogelijk is. Voor de jaren daarna mikken we op 0,45 EUR netto.

 

Koersen op het moment van de analyse:

KBC Ancora: 15,04 EUR

KBC: 30,85 EUR

 

KBC Ancora is een holding dat uitsluitend in KBC Groep investeert.

 

Deel dit artikel