Analyse
Connect Group (ex-IPTE): winst 2012 in extremis en uitzonderlijk 5 jaar geleden - donderdag 10 januari 2013

Dat gaf de koers een opkikker.

Maar ons inziens is er geen enkele reden tot euforie.
Niet kopen maar verkopen!
Voor een goede keuze van aandelen, maak gebruik van onze selector. 

 

Van IPTE tot Connect Group

In mei 2000 kwam IPTE als automatiseerder en onderaannemer in de technologiesector naar de Brusselse beurs tegen 22 EUR per aandeel. In 2009 werd de verlieslatende automatiseringstak (economische terugval gooide roet in het eten van de expansiestrategie) verkocht voor een vast bedrag van 2 miljoen euro en een variabele som, te berekenen in functie van de gecumuleerde winst van de divisie over een periode tot 31/12/2012. De betaling van de bedragen kon tot uiterlijk 31/12/2013 uitgesteld worden. De resterende beursgenoteerde divisie kreeg de naam Connect Group.

 

Huidige activiteiten

In onderaanneming van vooral Europese bedrijven uit de technologiesector (Alstom, ASML, Atlas Copco, Atos, Barco, Philips…) produceert Connect kabels en kabelbomen en assembleert en test het elektronische printplaten. Naast de productie van halffabrikaten en modules, en de assemblage van eindproducten, helpt de groep haar klanten ook bij het ontwerp en design. Connect heeft productievestigingen in vijf landen.

 

2012: uitzonderlijke opbrengst

Al van bij zijn beursgang boekte Connect erg wisselvallige resultaten. In 2011 klom het na twee jaar van rode cijfers (monsterverlies in 2009) opnieuw in het groen, en ook 2012 zal winstgevend zijn, weliswaar opgepept door een eenmalige winst van 4,5 miljoen door de verkoop van de automatiseringsdivisie in 2009!

 

Beleggingswaardig?

Connect torst een erg hoge schuld, ook na de ontvangst eind 2012 van 6,5 miljoen (2 + 4,5) uit de verkoop van de automatiseringstak. Het keerde in zijn beursgeschiedenis nog nooit een dividend uit en we verwachten dit ook niet in de onmiddellijke toekomst. De vooruitzichten zijn niet denderend, zeker niet op korte termijn. De groep kampt momenteel met terughoudendheid en vertraging op de markten waar ze actief is. Bovendien vinden we de risico’s aanzienlijk, o.a. wegens de afhankelijkheid van een beperkt aantal klanten.

 

Koers op het moment van de analyse: 2,08 EUR

 

Deel dit artikel