Analyse
Twee "staalharde" beleggingstips 5 jaar geleden - dinsdag 20 november 2012

De aandelen uit de staalsector doen het niet zo goed. De Europese zijn zelfs teruggezakt naar hun niveau ten tijde van het hoogtepunt van de crisis in 2008.
Toch vinden we twee aandelen koopwaardig.

U hoeft u de sector niet volledig de rug toe te keren.
KOOP ArcelorMittal en Schnitzer Steel Industries.

 

Sector heeft het moeilijk

De staalconsumptie wordt afgeremd door de vertraging in China (dat 45 % van de wereldproductie afneemt). In de VS stijgt de vraag niet meer en in Europa zal ze wellicht verder dalen. In Europa kan de sector 210 miljoen ton per jaar produceren, terwijl de vraag momenteel slechts 150 miljoen ton bedraagt. En aangezien weinig bedrijven overgaan tot sluitingen, zal het wellicht veel tijd vergen om die overcapaciteit te absorberen. Het probleem wordt nog aangescherpt door China, dat bij gebrek aan een sterke vraag in eigen land de wereldmarkt overspoelt en de druk op de prijzen verhoogt. De prijzen voor de grondstoffen (schroot, ijzererts, steenkool, cokes) blijven hoog en volatiel. Ze ondermijnen de rentabiliteit van de staalbedrijven. De wereldmarkt is in handen van een groot aantal spelers en zelfs de allergrootsten hebben geen dominante positie en zijn niet in staat om de gestegen kostprijzen door te rekenen in de verkoopprijzen. Maar eens de economische groei aantrekt, zal ook de vraag weer opveren. Het zal wel tegen een trager tempo zijn dan vroeger. En er zijn weinig goedkope aandelen. U moet dus selectief zijn.

 

Mijden

U laat staalbedrijven met een grote blootstelling aan de Europese markten beter voor wat ze zijn (verkoop het Duitse Salzgitter, dat 75 % van zijn omzet in Europa realiseert en staalproducten met een lage toegevoegde waarde produceert en daardoor meer concurrentie ondervindt vanuit Azië; koop niet (maar houd) het Oostenrijkse Voestalpine, dat zijn aanbod wel heeft gericht op staalproducten met een hoge toegevoegde waarde maar dat 72 % van zijn activiteit in Europa realiseert). In de Verenigde Staten, zijn de groeivooruitzichten voor de staalsector beter en de aandelenkoersen zijn er interessanter dan in Europa, al zijn ze meestal niet goedkoop.

 

Kopen

– Wereldleider ArcelorMittal mag prat gaan op een goede diversificatie, zowel qua producten als geografisch. De staalreus realiseert minder dan 45 % van zijn omzet in Europa en is goed vertegenwoordigd op de groeimarkten. Arcelor reageert ook gepast en schroeft zijn productiekosten terug. Tot slot maakt het bedrijf werk van verticale integratie en ontwikkelt het zich ook hogerop in de staalketen, bijv. in de mijnbouw, waar de activiteiten rendabeler zijn.
– Als specialist in gerecycleerd staal biedt Schnitzer Steel Industries een aantal onmiskenbare troeven. Het bedrijf is de grootste Amerikaanse exporteur van gerecycleerd staal en verwierf die positie als speler met de beste directe toegang naar de zee (Schnitzer is eigenaar van 7 scheepswerven die bereikbaar zijn voor grote oceaanschepen). Het maakt eveneens werk van verticale integratie en diversificatie: oorspronkelijk focuste het uitsluitend op recyclage, vandaag ontwikkelde Schnitzer zich in de verkoop van auto-onderdelen (zo verzekert het zich ook van autowrakken), maar ook in de productie van nieuw staal met hoogovens die als grondstof het eigen gerecycleerde staal gebruiken. De balans van het bedrijf is solide.

 

Deel dit artikel