Analyse
ThromboGenics: nog koopwaardig? 5 jaar geleden - dinsdag 6 november 2012

Sinds juni is het aandeel bijna verdubbeld en is er sprake van dat het in de Bel20-index zou kunnen komen. Is er nog potentieel of zit alle goede nieuws al in de koers? Zijn er nog andere biotechbedrijven die de moeite waard zijn?

ThromboGenics is een succesverhaal maar er slaagt er slechts een minderheid van biotechbedrijven in om hun aandeelhouders reuzewinsten te bezorgen. In te veel gevallen hangt het voortbestaan van het bedrijf af van één enkele behandeling. Bij de kleinste misstap zoals een uitstel of mislukking van studie of beperktere werking dan verhoopt, kan het bedrijf kopje onder gaan. De aandeelhouder blijft dan met een flinke kater achter. De biotechsector leverde de voorbije drie à vijf jaar geen extra rendement tegenover de veel veiligere farmasector. Vandaag is het veel interessanter om in grote farmabedrijven te beleggen (die door overnames ook vaak een stevige biotechtak hebben). Onze voorkeur in de farmasector gaat uit Abbott Labs, Novartis en GlaxoSmithKline.

 

Goedkeuring

De koersstijging van ThromboGenics kan worden verklaard door de goedkeuring die het kreeg van de Amerikaanse controle-instantie FDA voor ocriplasmine (behandeling tegen specifieke netvliesaandoeningen). Het bedrijf kan nu het middel, dat is omgedoopt in Jetrea, commercialiseren in de VS. In Europa loopt de homologatieaanvraag nog en begin 2013 zou ook hier een goedkeuring moeten volgen.

 

Voor een biotechbedrijf is een goedkeuring van een geneesmiddel waar men jaren heeft aan gewerkt en in geïnvesteerd ‘de gouden graal’. In de VS is ThromboGenics druk bezig om een verkoopteam op poten te zetten en het middel aan de man te brengen. Zo kan het zelf de volledige opbrengst binnen het bedrijf houden. Indien het een samenwerkingsverband met een grote groep had gesloten dan was dit niet het geval geweest. Er wordt nu druk over omzet- en winstcijfers gespeculeerd en koersdoelen afgegeven. De ene is al optimistischer dan de andere en dit brengt kopers voor het aandeel op de been.

Niet speculeren

Het is duidelijk dat de markt al rekening houdt met een doorbraak van het product. Dit kan de koers op een hoog niveau houden. Maar daarnaast speelt nog een ander effect mee: overnamespeculatie. Nu ThromboGenics er haast alleen is in geslaagd om het middel tot op de markt te krijgen, is het een gegeerde bruid voor grotere farmabedrijven die maar al te graag een ‘kant-en-klaar’ bedrijf willen overnemen. Alcon, dochter van Novartis en reeds een partner van de groep, is een kandidaat maar er zijn zeker nog andere kapers op de kust.

 

We zouden niet achter de koers aanlopen en zeker niet meer instappen tegen de huidige hoge koersen. Het grootste deel van de rit is gereden, enkel een royaal bod kan het aandeel nog hoger drijven. Speculeren hierop raden we niet aan.

 

Deel dit artikel